Hoe neem ik op tijd mijn medicijnen in?

De meeste mensen met die Parkinson hebben, nemen hiervoor dagelijks een of meerdere soorten medicijnen. Het is heel belangrijk dat deze medicatie op het juiste tijdstip(pen) ingenomen wordt. Als medicijnen te vroeg of te laat genomen worden, kan het lichaam ontregeld raken waardoor onnodig klachten ontstaan zoals meer beven en nachtelijke onrust.

Handige tips voor het tijdig innemen van medicijnen:

1. Koppel het inname-moment aan vaste, terugkerende momenten op de dag. Bijvoorbeeld: voor een maaltijd, het tandenpoetsen, voor het slapen.

2. Leg de medicijnen op een plek waar u ze gemakkelijk tegenkomt. Bijvoorbeeld bij uw sleutels of in uw broodtrommel.

3. Vraag - als u zich hier prettig bij voelt - of uw huisgenoot/partner/familielid/naaste u wilt helpen herinneren aan uw inname-moment.

Hulpmiddelen bij Parkinsonmedicatie

Er zijn verschillende soorten hulpmiddelen verkrijgbaar die u kunnen helpen bij het op tijd innemen van de medicatie. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een medicijndagboek, medicijnpieper of medicijndoos met alarmfunctie. Enkele voorbeelden hiervan kunt u hier, hier, en hier vinden.

Daarnaast zijn er diverse apps ontwikkeld voor smartphones. Deze waarschuwen u met een trilling of een geluid dat het tijd is om uw medicijnen in te nemen. Sommige apps voor medicijnherinnering bieden ook nog een aantal handige extra’s, zoals het bijhouden van de medicijnvoorraad.

Heeft u de controle over uw ziekte?

Praat er over met uw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de Parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.

Ook interessant: