Parkinson en logopedie

Als je parkinson hebt kan je motoriek steeds meer achteruitgaan. Veel mensen hebben bijvoorbeeld last van bekende motorische symptomen, zoals trillen of stijfheid. Maar het kan ook zo zijn dat je last krijgt met praten, horen, kauwen of slikken. Een logopedist leert je hoe je kunt omgaan met deze klachten. Je krijgt onder andere hulp met beter en duidelijker praten. Ook geeft de logopedist tips en oefeningen om makkelijker en veiliger te kauwen en slikken. Lees op deze pagina meer over hoe logopedie kan ondersteunen bij de ziekte van Parkinson.

Logopedie

Hoe kan logopedie helpen bij parkinson?

Een logopedist heeft verstand van alles wat met spraak en slikken te maken heeft, en helpt je om je spraakproblemen aan te pakken. Na verwijzing door je huisarts of neuroloog, bekijkt de logopedist welke klachten jij hebt. Met persoonlijke oefeningen en technieken kan je vaak weer makkelijker praten en veiliger eten en drinken.

Parkinson ervaringen Marieke
Marieke 54 jaar (vrouw)
Als ik naar de arts ga, lees ik me in en schrijf ik vragen op. Ik bedenk goed of een bepaald verschijnsel me is opgevallen de laatste tijd, of dat er iets is waar ik last van heb.

Verstaanbaarheid verbeteren

Heb je problemen met duidelijk praten? Er zijn speciale therapieën die je kunnen helpen om weer helder en met kracht te praten. Een bekende therapie is de Lee Silverman Voice Treatment (LSVT). Die helpt je om harder en dus beter hoorbaar te praten. Een andere is de Pitch Limiting Voice Treatment (PLVT), die je juist helpt om minder eentonig te klinken. De behandeling bij de logopedist richt zich op het verbeteren van je verstaanbaarheid door luider en op een lagere toon te leren spreken. Elke dag oefen je, gedurende ongeveer vier weken, om je stembanden sterker te maken zodat je stem helderder wordt.

Een logopedist leert je ook hoe je beter uit je woorden komt. Zo word je beter verstaanbaar en kun je makkelijker communiceren. Als praten echt moeilijk wordt, kan de logopedist je helpen met speciale hulpmiddelen, zoals een apparaat dat voor jou praat. Zo kun je blijven praten met anderen, ook als je eigen stem het moeilijk heeft.

Stem trainen met de Voice Trainer App

Om het verstaanbaar spreken vol te houden, is het belangrijk om dit direct te kunnen controleren tijdens het praten. Hiervoor is door het Radboudumc een speciale Voice Trainer App ontwikkeld. De app laat meteen zien hoe hard en op welke toonhoogte je praat. Hierdoor kun je goed controleren of je op een effectieve manier spreekt.

Kauwen en slikken makkelijker maken

De logopedist leert je specifieke technieken om veilig te kauwen en slikken. Zo verklein je het risico op verslikken en kun je met meer comfort eten. Ook werkt een logopedist samen met andere deskundigen, zoals ergotherapeuten of diëtisten. Zij geven tips over een betere zithouding en het gebruik van aangepast bestek. Daardoor wordt eten makkelijker en veiliger.

Speekselverlies aanpakken

Minder controle over je speeksel kan vervelend zijn, vooral als je last hebt van speekselvloed. Je hebt dan last van te veel speeksel in je mond. Een logopedist leert je technieken om beter en vaker te slikken. Deze oefeningen richten zich op het verbeteren van je slikreflex en het verminderen van speekselophoping in je mond. Dit helpt om speekselverlies te verminderen.

Mimiek en het gebruik van gebaren versterken

Parkinson kan het lastiger maken om je gezicht te bewegen. Je mimiek wordt dan minder. Dit wordt ook wel maskergelaat genoemd. Met logopedie werk je aan oefeningen om je gezichtsspieren beter te gebruiken. Zo leer je om weer meer te lachen en verschillende gezichtsuitdrukkingen te laten zien. Ook kan je leren om met gebaren te praten. Dit kan handig zijn als woorden vinden moeilijk is. Met gebaren kun je dan toch laten zien wat je bedoelt. De logopedist helpt je om deze gebaren te leren en te gebruiken samen met je woorden. Dat maakt het gesprek makkelijker voor jou en degene met wie je praat.

Starten met logopedie bij parkinson

Wil je weten of logopedie wat voor jou kan zijn? Bespreek dit dan eens met je huisarts of neuroloog. Zij kunnen je adviseren welke behandeling het beste bij jou past en je doorverwijzen naar een logopedist die ervaring heeft met de ziekte van Parkinson. Logopedie is vaak onderdeel van de basis zorgverzekering. Vraag dit na aan je zorgverzekeraar. Een ergotherapeut gespecialiseerd in parkinson bij jou in de buurt vind je hier.

Ben je benieuwd naar andere vormen van paramedische zorg die kunnen helpen bij parkinson? Op onze website lees je meer over ergotherapie, fysiotherapie en diëtetiek. Hier vind je gedetailleerde uitleg en handige tips voor een beter leven met parkinson.

NL-NEUP-230084

Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Ergotherapie
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met Parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast