Slaapproblemen?

Ervaringsverhalen en tips voor een betere nachtrust.

Lees verder

Slaap en parkinson

Slaap en parkinson

Onderzoek wijst uit dat mensen met de ziekte van Parkinson vaak slechter slapen. Het lukt vaak wel om goed in te slapen maar men wordt daarna vroeg wakker en men kan dan de slaap niet meer vatten. Het wakker worden op zo’n vroeg tijdstip heeft verschillende oorzaken: je kunt bijvoorbeeld wakker worden omdat je vaker moet plassen ‘s nachts of doordat je door stijfheid niet meer lekker ligt of moeilijk om kunt draaien. Ook kan het dopamine tekort in de hersenen of juist de medicatie ervoor zorgen dat het bioritme in de war raakt waardoor je al aan het eind van de dag slaperig wordt en halverwege de nacht weer wakker. De effecten van de parkinson kunnen versterkt worden omdat de medicijnen die je overdag hebt ingenomen in de loop van de nacht zijn uitgewerkt. Praat hier met jouw arts over; misschien kan je er samen door verandering van medicijnen verbetering in brengen.

Tips om beter te slapen kan je hier vinden.

Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Slaap bij parkinson
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast