Dopamine-agonisten

Medicijnen die dopamine nabootsen

Dopamine-agonisten zijn medicijnen die doen alsof ze dopamine zijn. Hierdoor is er in de hersenen een effect alsof er toch voldoende dopamine is. Dopamine-agonisten kunnen worden voorgeschreven als enige medicatie of in combinatie met andere medicijnen zoals levodopa.

Voordeel van agonisten

Over het algemeen zijn de dopamine-agonisten iets minder effectief dan levodopa voor motorische symptomen, maar er zijn ook voordelen aan de agonisten verbonden. Patiënten hebben bijvoorbeeld minder last van de schommelingen van de dopamine-agonisten in het bloed. Dopamine-agonisten zijn een mooie toevoeging aan het arsenaal van medicijnen dat de neuroloog tot zijn beschikking heeft om een goede behandeling voor samen te stellen. De agonisten bestaan in kortwerkende en langwerkende vorm. Er zijn verschillende toedieningsvormen: tabletten, pleisters en via een pomp.

Stof

Merknaam

Pramipexol

Sifrol

Ropinirol

Requip

Rotigotine

Neupro-pleister

Bromocriptine

Parlodel

Pergolide

Pergolide

Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
MAO-B-remmers
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met Parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast