Zorgen voor een ouder

Als een van jouw ouders met de ziekte van Parkinson wordt gediagnostiseerd heeft dat invloed op het hele gezin. Misschien maakte je je al langer zorgen om symptomen die je zag bij jouw ouder en is het een opluchting om nu een diagnose te hebben. Misschien komt de diagnose als een verrassing. Hoe dan ook kost het wat tijd om met dit nieuws om te gaan.

Het feit dat jouw ouder een chronische, progressieve ziekte heeft betekent voor je waarschijnlijk dat er toenemend veel zorg nodig zal zijn. En je zult voor verschillende vragen staan: Hoe moet je omgaan met het feit dat jouw ouder ziek is? Je maakt zich misschien niet alleen zorgen over jouw zieke ouder maar ook over de andere ouder wiens leven nu ook op de kop staat. En is de zorg die nodig is iets wat ú samen met eventuele broers en zussen kunt geven? Welke hulp kan je inroepen?

Omdat de symptomen van de ziekte van Parkinson heel langzaam toenemen kan het zijn dat de benodigde zorg ongemerkt steeds meer wordt. Het is belangrijk niet te onderschatten welke invloed de ziekte ook op je heeft ook al was dit in het begin van de ziekte misschien nog niet zo.

Mentale veranderingen

Naast het feit dat jouw ouder afhankelijker wordt van zijn omgeving en dus ook van jou zijn ook de mentale veranderingen die jouw ouder ondergaat soms lastig om mee om te gaan. Jouw ouder reageert langzamer dan normaal of is wat vergeetachtig. Ook kan het zijn dat hij/zij zich niet als zichzelf gedraagt omdat hij/zij last heeft van depressie of juist ontremming. Het is heel moeilijk om een ander zo te zien veranderen en om te gaan met gedrag dat je niet herkent. Zorg ervoor dat de neuroloog of de parkinsonverpleegkundige op de hoogte is als zich grote veranderingen voordoen. Sommige veranderingen kunnen het gevolg zijn van medicijngebruik en misschien wel worden opgelost.

Zorgen voor de niet-zieke ouder

Ook voor jouw niet-zieke ouder is het leven erg veranderd sinds de diagnose. Dit kan betekenen dat hij/zij extra steun nodig heeft, een luisterend oor of hulp met de zorg. Zorg ervoor dat je in alle drukte open staat voor de behoefte van jouw zorgende ouder. Het kan zijn dat jouw ‘zieke’ ouder zich ‘goed houdt’ als er familiebezoek is en ‘instort’ als hij/zij weer alleen is met jouw ‘zorgende’ouder. Je bent misschien de enige waar hij/zij bij terecht kan om dit te bespreken en hulp van te krijgen.

Als de zorgen toenemen

Zorgen voor een ouder met de ziekte van Parkinson kan in de loop van de tijd meer van je vragen op veel verschillende vlakken. Het is fijn als je dit kunt doen. Mocht je dit niet graag doen of het wordt teveel. Trek dan aan de bel en verdeel de zorg.

Heb jij de controle over jouw ziekte?

Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de Parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.

Ook interessant: