Anticholinergica

Medicijnen die de balans bewaren

In de hersenen is nog een stof werkzaam die ook een effect heeft op bewegingen. Deze stof heet acetylcholine. Voor goed functioneren is het belangrijk dat dopamine en acetylcholine in balans zijn. Als de hoeveelheid dopamine afneemt, wordt deze balans verstoord en dit kan klachten geven.

Er bestaan medicijnen die het effect van de acetylcholine kunnen tegengaan. Deze heten anticholinergica. Anticholinergica worden bij de ziekte van Parkinson vooral gebruikt om het beven tegen te gaan. Ze zijn niet zo effectief als sommige andere medicijnen en kunnen wel bijwerkingen geven. Daarom worden ze niet heel vaak voorgeschreven. De anticholinergica zijn niet geschikt voor mensen die al iets ouder zijn en last hebben van geheugen en stemmingsproblemen.

Stof

Merknaam

Biperideen

Akineton

Trihexifenidyl

Artane

Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Amantadine
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met Parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast