Leefstijltips parkinson

Parkinson kan impact hebben op jouw dagelijkse leven, zoals je eetlust, het gemak waarmee je eet en jouw gewicht. Sommige mensen met parkinson hebben last van slaapproblemen, waarbij ze moeilijk in slaap komen of vaak wakker worden.

Leefstijltips parkinson

Hoe kun je een positieve invloed hebben op jouw ziekte? Door een gezonde leefstijl aan te houden, help je jouw lichaam en geest. Lees snel verder en bekijk de tips over beweging, leuke sporten, voeding, slapen en ontspannen autorijden. Allemaal dragen ze bij aan een fijner en gemakkelijker leven met parkinson.

 • Voeding

  De ziekte van Parkinson kan invloed hebben op de eetlust, het gemak waarmee je eet en jouw gewicht. Omdat jouw gewicht en voedingsstatus heel belangrijk zijn voor jouw algemene conditie is het belangrijk om aandacht te besteden aan jouw eetpatroon.

  Lees meer
 • Beweging

  Bewegen is belangrijk voor iedereen. Volgens de Beweegrichtlijn, uitgebracht door het Ministerie van Volksgezondheid, levert minimaal 150 minuten matig intensief bewegen per week veel gezondheidswinst op. Deze Beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen is een minimumrichtlijn om mensen die weinig bewegen te motiveren om in beweging te komen. Mensen die aan deze richtlijn voldoen, kunnen door meer te gaan bewegen verdere gezondheidswinst behalen.

  Lees meer
 • Slaap

  Slapen is een van de eerste levensbehoeften van de mens. Tijdens de slaap kan het lichaam weer energie opdoen en kunnen gebeurtenissen van de vorige dag worden verwerkt.

  Lees meer
 • Structuur en regelmaat

  Waarschijnlijk weet je wel hoe belangrijk het is om structuur en regelmaat in je dagritme aan te brengen als je parkinson hebt. Want je hebt afspraken, wellicht werk en misschien wel een gezin. Al die ballen in de lucht houden, terwijl je energieniveau schommelt, kan een hele uitdaging zijn. Onderstaande drie praktische tips geven je meer structuur en regelmaat.

  Lees meer
 • Stress

  Stress is voor iedereen ongezond als het er te vaak is. Misschien heb je al gemerkt dat sommige symptomen van parkinson verergeren als je stress hebt. Wat is het verband tussen de ziekte van Parkinson en stress? En misschien nog wel fijner om te weten: hoe ga je hier het beste mee om? Een tipje van de sluier: luister naar je lichaam.

  Lees meer
Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Actief zijn met parkinson
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast