Hoe neem ik op tijd mijn medicijnen in?

De meeste mensen die parkinson hebben, nemen hiervoor dagelijks een of meerdere soorten medicijnen. Het is heel belangrijk dat deze medicatie op het juiste tijdstip(pen) ingenomen wordt. Als medicijnen te vroeg of te laat genomen worden, kan het lichaam ontregeld raken waardoor onnodig klachten ontstaan zoals meer beven en nachtelijke onrust.

Tips voor tijdig innemen medicijnen parkinson

Handige tips voor het tijdig innemen van medicijnen

1. Koppel het inname-moment aan vaste, terugkerende momenten op de dag. Bijvoorbeeld: voor een maaltijd, het tandenpoetsen, voor het slapen.

2. Leg de medicijnen op een plek waar je ze gemakkelijk tegenkomt. Bijvoorbeeld bij jouw sleutels of in jouw broodtrommel.

3. Vraag - als jij je hier prettig bij voelt - of jouw huisgenoot/partner/familielid/naaste je wil helpen herinneren aan jouw inname-moment.

Parkinson ervaringen Karin
Karin 56 jaar (vrouw)
Als je kort voor of na je pil eet, wordt de levodopa slechter opgenomen. Daar let ik wel op. Ik probeer zo veel mogelijk regelmaat aan te houden.

Hulpmiddelen bij parkinsonmedicatie

Er zijn verschillende soorten hulpmiddelen verkrijgbaar die je kunnen helpen bij het op tijd innemen van de medicatie. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een medicijndagboek, medicijnpieper of medicijndoos met alarmfunctie.

Daarnaast zijn er diverse apps ontwikkeld voor smartphones. Deze waarschuwen je met een trilling of een geluid dat het tijd is om jouw medicijnen in te nemen. Sommige apps voor medicijnherinnering bieden ook nog een aantal handige extra’s, zoals het bijhouden van de medicijnvoorraad.

Ontdek hoe anderen omgaan met parkinson

Parkinson ervaringen Karin
Karin 56 jaar (vrouw)
Regelmaat is toch wel het toverwoord
Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Structuur en regelmaat bij parkinson
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast