Impact op de relatie

Als mensen al langere tijd bij elkaar zijn ontstaat er een bepaald patroon in een relatie. Je weet wat je aan elkaar hebt en ieder heeft zo zijn eigen rol in de relatie. Dit groeit zo en voelt vaak heel comfortabel. Een ziekte zoals Parkinson kan dit evenwicht helemaal verstoren. Hoewel je van elkaar houdt is het dan zoeken naar een nieuwe manier om met elkaar om te gaan en van elkaar te genieten.

Impact parkinson op jouw relatie

Hoe parkinson jouw relatie kan beïnvloeden

Elke chronische ziekte kan jouw relatie veranderen omdat jouw onderlinge verhouding verandert. Een van de partners wordt hulpbehoevender en de andere partner neemt meer zorg op zich. Deze verschuiving vereist aanpassing en een flinke dosis liefde. Maar naast het feit dat de ziekte van Parkinson chronisch is zijn er bepaalde symptomen die een extra belasting kunnen zijn voor jouw relatie:

1. Trager denken en praten

In de loop van de tijd kan jouw partner wat langzamer gaan denken en moeilijker gaan praten. Dit maakt het lastiger om met elkaar te praten. Het is belangrijk om geduldig te blijven en niet te proberen om de zinnen van de ander af te maken of dingen voor hem in te vullen. Zit samen in een rustige omgeving. Neem de tijd voor het gesprek. Accepteer dat het antwoord even op zich kan laten wachten. Lees verder over niet-motorische symptomen.

2. Gebrek aan initiatief

De ziekte van Parkinson kan maken dat iemand minder actief wordt. Mensen vinden het moeilijk om zelf actie te ondernemen en ze worden passiever. Dit is geen gebrek aan interesse en het is ook geen luiheid. Het is een direct gevolg van de ziekte, jouw partner kan hier niets aan doen. Blijf jouw partner stimuleren dingen te ondernemen en help met het op gang komen. Tips hoe je dit kunt doen, lees je in het boek van Ad Nouws, ‘Mijn denken stottert vaak meer dan mijn benen’. Lees verder

3. Depressie

Depressie komt redelijk vaak voor in combinatie met de ziekte van Parkinson. Hierdoor is jouw partner somber en negatief, en wordt hij/zij stiller of teruggetrokken. Ook het slapen en eten verslechteren hierdoor. Het kan heel moeilijk zijn om jouw partner zo te zien. Accepteer het voor het moment maar bespreek deze klachten wel met de neuroloog of huisarts. Als er sprake is van een depressie kan aanpassing of aanvulling van medicatie noodzakelijk zijn. Lees verder

4. Ontremming

Sommige parkinson medicijnen kunnen ‘ontremming’ geven. Bij ontremming kan jouw partner extreem gedrag gaan vertonen: hij of zij gaat opeens veel geld uitgeven of is heel druk. Er zijn mensen die een gokverslaving ontwikkelen of seksueel gedrag vertonen dat niet bij ze hoort. Als dit gebeurt kan je heel erg schrikken of boos worden: jouw partner gedraagt zich onaangenaam of zelfs aanstootgevend of gevaarlijk. Het is goed om te beseffen dat dit het gevolg is van de ziekte en de medicatie en dat jouw partner hier niets aan kan doen. Hij/zij kan het dus ook niet stoppen zonder hulp. De neuroloog moet zo snel mogelijk op de hoogte gebracht worden zodat de medicatie kan worden aangepast. Het gedrag kan heel schadelijk zijn, dus snel ingrijpen is het beste.

5. Lichamelijke klachten

Pijn, off-episodes, bevingen, incontinentie, moeheid: de ziekte van Parkinson is niet mild. Het is zwaar hier dagelijks mee te maken te hebben en de klachten kunnen ervoor zorgen dat jouw partner dingen niet meer wil of kan doen. Dit kan komen omdat hij of zij zich schaamt of omdat het teveel pijn of ongemak oplevert. Het is natuurlijk menselijk dat jouw partner, maar ook jij, hier af en toe flink van baalt. Dit af en toe bespreken kan helpen om je daarna weer te kunnen focussen op alle dingen die wel goed gaan. Lees verder

6. Seksuele dysfunctie

70 tot 80 procent van de mensen met de ziekte van Parkinson heeft op de een of andere manier last van seksuele problemen. Veel mensen krijgen last van minder zin in seks (verlaagd libido) en moeite met het krijgen van een orgasme. Mannen kunnen soms moeilijk een erectie krijgen terwijl sommige vrouwen pijn hebben bij het vrijen.

Deze klachten kunnen ervoor zorgen dat jouw partner minder toenadering zoekt en dat je minder vaak intiem bent. Je kunt zich hierdoor afgewezen voelen. Het is belangrijk hierover te blijven praten. Bovendien zijn er best oplossingen te vinden, zoals bijvoorbeeld seks te hebben op momenten dat de medicatie optimaal werkt, of glijmiddel of Viagra te gebruiken. Ook is het niet altijd nodig om seks te hebben om toch intiem met elkaar te kunnen zijn. Zoek samen naar een manier die het fijnste is voor jullie allebei. Lees verder

Ontdek hoe anderen omgaan met parkinson

Veronique 75 jaar (vrouw)
  • Echtgenoot Rob (80 jaar) werd 10 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson.
  • Gaat graag naar de kapper en laat haar nagels doen
Mijn man is zo veranderd, dat valt me best zwaar
Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Zorgen voor een partner
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord