Zorgen voor een partner

Impact op de relatie met uw partner

Als mensen al langere tijd bij elkaar zijn ontstaat er een bepaald patroon in een relatie. U weet wat u aan elkaar heeft en ieder heeft zo zijn eigen rol in de relatie. Dit groeit zo en voelt vaak heel comfortabel. Een ziekte zoals Parkinson kan dit evenwicht helemaal verstoren. Hoewel u van elkaar houdt is het dan zoeken naar een nieuwe manier om met elkaar om te gaan en van elkaar te genieten.

Hoe Parkinson uw relatie kan beïnvloeden
Elke chronische ziekte kan uw relatie veranderen omdat uw onderlinge verhouding verandert. Een van de partners wordt hulpbehoevender en de andere partner neemt meer zorg op zich. Deze verschuiving vereist aanpassing en een flinke dosis liefde. Maar naast het feit dat de ziekte van Parkinson chronisch is zijn er bepaalde symptomen die een extra belasting kunnen zijn voor uw relatie:

1. Trager denken en praten

In de loop van de tijd kan uw partner wat langzamer gaan denken en moeilijker gaan praten. Dit maakt het lastiger om met elkaar te praten. Het is belangrijk om geduldig te blijven en niet te proberen om de zinnen van de ander af te maken of dingen voor hem in te vullen. Zit samen in een rustige omgeving. Neem de tijd voor het gesprek. Accepteer dat het antwoord even op zich kan laten wachten. Lees verder over niet-motorische symptomen.

2. Gebrek aan initiatief

De ziekte van Parkinson kan maken dat iemand minder actief wordt. Mensen vinden het moeilijk om zelf actie te ondernemen en ze worden passiever. Dit is geen gebrek aan interesse en het is ook geen luiheid. Het is een direct gevolg van de ziekte, uw partner kan hier niets aan doen. Blijf uw partner stimuleren dingen te ondernemen en help met het op gang komen. Tips hoe u dit kunt doen, leest u in het boek van Ad Nouws, ‘Mijn denken stottert vaak meer dan mijn benen’. Lees verder

3. Depressie

Depressie komt redelijk vaak voor in combinatie met de ziekte van Parkinson. Hierdoor is uw partner somber en negatief, en wordt hij/zij stiller of teruggetrokken. Ook het slapen en eten verslechteren hierdoor. Het kan heel moeilijk zijn om uw partner zo te zien. Accepteer het voor het moment maar bespreek deze klachten wel met de neuroloog of huisarts. Als er sprake is van een depressie kan aanpassing of aanvulling van medicatie noodzakelijk zijn. Lees verder

4. Ontremming

Sommige Parkinson medicijnen kunnen ‘ontremming’ geven. Bij ontremming kan uw partner extreem gedrag gaan vertonen: hij of zij gaat opeens veel geld uitgeven of is heel druk. Er zijn mensen die een gokverslaving ontwikkelen of seksueel gedrag vertonen dat niet bij ze hoort. Als dit gebeurt kunt u heel erg schrikken of boos worden: uw partner gedraagt zich onaangenaam of zelfs aanstootgevend of gevaarlijk. Het is goed om te beseffen dat dit het gevolg is van de ziekte en de medicatie en dat uw partner hier niets aan kan doen. Hij/zij kan het dus ook niet stoppen zonder hulp. De neuroloog moet zo snel mogelijk op de hoogte gebracht worden zodat de medicatie kan worden aangepast. Het gedrag kan heel schadelijk zijn, dus snel ingrijpen is het beste.

5. Lichamelijke klachten

Pijn, off-episodes, bevingen, incontinentie, moeheid: de ziekte van Parkinson is niet mild. Het is zwaar hier dagelijks mee te maken te hebben en de klachten kunnen ervoor zorgen dat uw partner dingen niet meer wil of kan doen. Dit kan komen omdat hij of zij zich schaamt of omdat het teveel pijn of ongemak oplevert. Het is natuurlijk menselijk dat uw partner, maar ook u, hier af en toe flink van baalt. Dit af en toe bespreken kan helpen om u daarna weer te kunnen focussen op alle dingen die wel goed gaan. Lees verder

6. Seksuele dysfunctie

70 tot 80 procent van de mensen met de ziekte van Parkinson heeft op de een of andere manier last van seksuele problemen. Veel mensen krijgen last van minder zin in seks (verlaagd libido) en moeite met het krijgen van een orgasme. Mannen kunnen soms moeilijk een erectie krijgen terwijl sommige vrouwen pijn hebben bij het vrijen.

Deze klachten kunnen ervoor zorgen dat uw partner minder toenadering zoekt en dat u minder vaak intiem bent. U kunt zich hierdoor afgewezen voelen. Het is belangrijk hierover te blijven praten. Bovendien zijn er best oplossingen te vinden, zoals bijvoorbeeld seks te hebben op momenten dat de medicatie optimaal werkt, of glijmiddel of Viagra te gebruiken. Ook is het niet altijd nodig om seks te hebben om toch intiem met elkaar te kunnen zijn. Zoek samen naar een manier die het fijnste is voor jullie allebei. Lees verder

Heeft u de controle over uw ziekte?

Praat er over met uw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de Parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.

Ook interessant: