Niet-motorische symptomen bij parkinson

Introductie

De veranderingen die plaatsvinden in de hersenen door de ziekte van Parkinson kunnen ook zorgen voor klachten die weinig met beweging te maken hebben. We noemen deze problemen niet-motorische symptomen. Deze klachten zijn minder bekend terwijl ze een grote invloed kunnen hebben op jouw manier en kwaliteit van leven.

Het is niet zo dat alle verschijnselen bij alle mensen met parkinson voorkomen. Je kunt veel last hebben van het ene symptoom en helemaal niet van een ander symptoom. Of en welke klachten je hebt of in de toekomst krijgt, is heel moeilijk te voorspellen. Wel zijn er voor veel van de problemen oplossingen te bedenken die de klachten kunnen verlichten.

Als je weet welke klachten door parkinson veroorzaakt worden, kan je deze met jouw dokter delen en samen op zoek gaan naar een manier om ze te verminderen.

De meest voorkomende niet-motorische symptomen zijn:

  1. Maag- en darmklachten
  2. Kwijlen
  3. Blaasproblemen
  4. Slaap
  5. Geheugen, aandacht en denken
  6. Stemming
  7. Ontremming
  8. Seksuele problemen
  9. Eetlust
  10. Pijn

Niet-motorische symptomen parkinson
Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Apathie bij parkinson
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met Parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast