Geavanceerde behandelingen bij parkinson

Introductie

Als je in de gecompliceerde fase van de ziekte van Parkinson bent beland, merk je dat je last hebt van een wisselende werking van jouw orale medicatie. Deze wisselingen heten on- en off-fluctuaties. De medicijnen worden niet meer meteen opgenomen, maar blijven soms lang in de maag zitten. Ook kunnen jouw hersenen de wisselingen in de hoeveelheid medicatie in jouw bloed niet goed meer opvangen. Hierdoor ervaar je wisselend gedurende de dag plotselinge toenames van parkinson-klachten (off-episode), periodes dat je je goed voelt (on-episode), en periodes dat je overbeweeglijk bent (dyskinesie).

5-5 Regel

Ondanks dat de ziekte van Parkinson voor ieder persoon anders verloopt, wordt in de praktijk vaak gebruik gemaakt van de 5-5 regel. Dit helpt jou en je arts om alert te blijven op het vorderen van de ziekte. Met deze regel wordt het volgende bedoeld: wanneer je 5 jaar de ziekte van Parkinson hebt heeft en minimaal 5 keer per dag hiervoor Levodopa tabletten slikt, heb je een extra bespreekmoment met je arts. Je bespreekt hoeveel uur per dag het goed gaat (on-momenten), hoeveel last je hebt van te veel medicatie in het bloed (dyskinesieën) of te weinig (wearing off-moment) en of je last hebt van bijwerkingen van overige medicatie. Ook wordt besproken hoe vaak “on” en “off” momenten elkaar afwisselen (on-off fluctuaties) en of het effect van je medicijnen nog voorspelbaar is en hoe belastend dat voor je is. Je bespreek daarna samen of je klachten met je huidige medicatie voldoende behandeld worden.

Als je last hebt van de on/off-fluctuaties en het niet meer lukt dit goed op te vangen met verandering van medicatie, kan een van de geavanceerde behandelingen misschien een goede optie voor jou zijn.

Continue Dopaminerge Stimulatie

De basis van de geavanceerde behandelingen is om jouw hersenen een meer stabiele en continue stimulatie geven. Dit wordt ook wel Continue Dopaminerge Stimulatie (CDS) genoemd. Hierdoor lukt het beter zoveel mogelijk binnen de grenzen te blijven van de hoeveelheid stimulatie/dopamine die jouw hersenen nodig hebben en aankunnen. Door deze stabiele stimulatie nemen de hoeveelheid en de ernst van de on/off-fluctuaties af, kunnen de parkinson-symptomen beter worden bestreden en verbetert jouw kwaliteit van leven.

Drie soorten geavanceerde behandelingen

Er zijn drie verschillende geavanceerde behandelingen beschikbaar voor de ziekte van Parkinson:


De drie behandelingen hebben ieder hun eigen voor- en nadelen, en zijn niet altijd toepasbaar bij iedere patiënt. Je kan het beste samen met jouw arts bespreken of een van de methodes je zou kunnen helpen en welke dat dan zou zijn.

Conclusie

De geavanceerde behandelingen kunnen voor mensen in de gecompliceerde fase van de ziekte van Parkinson verlichting bieden voor de klachten die responsfluctuaties en on/off-episodes met zich meebrengen. Over het algemeen neemt de kwaliteit van leven toe bij gebruik van deze behandelingen. Echter, de behandelingen kunnen ook een belasting voor je zijn. Het is daarom verstandig om goed na te denken over jouw opties en samen met jouw arts een zorgvuldige afweging te maken.

Heb jij de controle over jouw ziekte?

Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.

Ook interessant: