Geavanceerde behandelingen bij parkinson

Introductie

Als je in de gecompliceerde fase van de ziekte van Parkinson bent beland, merk je dat je last hebt van een wisselende werking van jouw orale medicatie. Deze wisselingen heten on- en off-fluctuaties. De medicijnen worden niet meer meteen opgenomen, maar blijven soms lang in de maag zitten. Ook kunnen jouw hersenen de wisselingen in de hoeveelheid medicatie in jouw bloed niet goed meer opvangen. Hierdoor ervaar je wisselend gedurende de dag plotselinge toenames van parkinsonklachten (off-episode), periodes dat je je goed voelt (on-episode), en periodes dat je overbeweeglijk bent (dyskinesie).

5-5 Regel

Ondanks dat de ziekte van Parkinson voor ieder persoon anders verloopt, wordt in de praktijk vaak gebruik gemaakt van de 5-5 regel. Dit helpt jou en je arts om alert te blijven op het vorderen van de ziekte. Met deze regel wordt het volgende bedoeld: wanneer je 5 jaar de ziekte van Parkinson hebt heeft en minimaal 5 keer per dag hiervoor Levodopa tabletten slikt, heb je een extra bespreekmoment met je arts. Je bespreekt hoeveel uur per dag het goed gaat (on-momenten), hoeveel last je hebt van te veel medicatie in het bloed (dyskinesieën) of te weinig (wearing off-moment) en of je last hebt van bijwerkingen van overige medicatie. Ook wordt besproken hoe vaak “on” en “off” momenten elkaar afwisselen (on-off fluctuaties) en of het effect van je medicijnen nog voorspelbaar is en hoe belastend dat voor je is. Je bespreek daarna samen of je klachten met je huidige medicatie voldoende behandeld worden.

Als je last hebt van de on/off-fluctuaties en het niet meer lukt dit goed op te vangen met verandering van medicatie, kan een van de geavanceerde behandelingen misschien een goede optie voor jou zijn.

Continue Dopaminerge Stimulatie

De basis van de geavanceerde behandelingen is om jouw hersenen een meer stabiele en continue stimulatie geven. Dit wordt ook wel Continue Dopaminerge Stimulatie (CDS) genoemd. Hierdoor lukt het beter zoveel mogelijk binnen de grenzen te blijven van de hoeveelheid stimulatie/dopamine die jouw hersenen nodig hebben en aankunnen. Door deze stabiele stimulatie nemen de hoeveelheid en de ernst van de on/off-fluctuaties af, kunnen de parkinsonsymptomen beter worden bestreden en verbetert jouw kwaliteit van leven.

Vier soorten geavanceerde behandelingen

Er zijn vier verschillende geavanceerde behandelingen beschikbaar voor de ziekte van Parkinson:


Parkinson ervaringen Karin
André 55 jaar (man)
Ik kende zelf iemand die DBS kreeg en de arts gaf me het telefoonnummer van een vrouw die een levodopapomp gebruikte. Ik heb met beiden personen gesproken en naar hun ervaringen gevraagd. Dat heeft me wel geholpen om de beslissing te nemen over de volgende stap.

De vier behandelingen hebben ieder hun eigen voor- en nadelen, en zijn niet altijd toepasbaar bij iedere patiënt. Je kan het beste samen met jouw arts bespreken of een van de methodes je zou kunnen helpen en welke dat dan zou zijn.

Conclusie

De geavanceerde behandelingen kunnen voor mensen in de gecompliceerde fase van de ziekte van Parkinson verlichting bieden voor de klachten die responsfluctuaties en on/off-episodes met zich meebrengen. Over het algemeen neemt de kwaliteit van leven toe bij gebruik van deze behandelingen. Echter, de behandelingen kunnen ook een belasting voor je zijn. Het is daarom verstandig om goed na te denken over jouw opties en samen met jouw arts een zorgvuldige afweging te maken.

Ontdek hoe anderen omgaan met parkinson

Parkinson ervaringen Karin
André 55 jaar (man)
Maak je vandaag geen zorgen om wat je morgen misschien niet meer kan
Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Toediening via de huid (apomorfine)
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast