Parkinson en slaapproblemen
Nachten met parkinson
Luister de podcast

Parkinson en slaapproblemen

Iedereen slaapt weleens slecht, maar bij mensen met de ziekte van Parkinson komt dit vaker voor. Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. De ziekte van Parkinson kan op verschillende manieren de kwaliteit van slaap verslechteren. Zo kun je bijvoorbeeld last hebben van pijn, piekeren, ’s nachts vaak moeten plassen, moeilijk opstaan en/of stijfheid2. Een passende oplossing vinden begint met het herkennen van de klachten en deze te bespreken met je neuroloog of verpleegkundige.

Denk je dat je last hebt van parkinson gerelateerde slaapproblemen? Lees verder en ontdek meer over de symptomen en wat jij zelf kunt doen.

Lichte modus

Nachten met parkinson

Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap. In de podcast spreken neuroloog Sirwan Darweesh en somnoloog Sebastiaan Overeem over het belang van slaap, de link tussen slaapproblemen en de ziekte, maar ook hoe je dit kunt bespreken en wat dat kan opleveren in het dagelijks leven.

NL-ABBV-240050w

De vijf meest voorkomende
slaapproblemen bij parkinson

 1. Verstoord slaapritme Door moeite met inslapen, doorslapen, ‘s nachts piekeren en/of vaak naar de wc moeten.2
 2. Ongecontroleerde bewegingen tijdens de slaap Door plotseling bewegende ledematen en/of rusteloze benen.2
 3. Stijfheid en krampen Door pijnlijke spierkrampen en moeite met bewegen.2
 4. Zeer onrustig dromen Last van levendige dromen of nachtmerries met onrustige of zelfs agressieve lichaamsbewegingen.2
 5. Vermoeidheid overdag Weinig energie of plotselinge zware vermoeidheid door slecht slapen.3

Ervaringsverhalen

Heb jij last van slaapproblemen bij parkinson? Je bent niet de enige. Bekijk hier ervaringsverhalen van lotgenoten en ontdek hoe zij hiermee omgaan.

Meer grip op je slaapproblemen

Heb je de ziekte van Parkinson en word je niet uitgerust wakker?

Erover praten met je arts kan tot een mogelijke oplossing leiden. Vul de vragenlijst in en bespreek deze in de spreekkamer.

Vraag 1/8
Beantwoord onderstaande vragen over de afgelopen 7 dagen.
Had je last van slaperigheid overdag?

Tips voor een betere nachtrust3


 1. Beweeg elke dag 30-45 minuten
 2. Vermijd vet voedsel, cafeïne, alcohol en nicotine voor het slapengaan
 3. Slaap in een donkere, koele en stille slaapkamer
 4. Gebruik uw bed alleen voor slapen (en seks)
 5. Maak een slaapschema en houd je daar zoveel mogelijk aan
 6. Probeer een uur voor het slapengaan te ontspannen zonder beeldscherm
Interview dr. M. Louter

Interview met
dr. M. (Maartje) Louter

Slaapproblemen bij parkinson komen veel voor, maar worden weinig besproken. Dr. Maartje Louter werkt als neuroloog/somnoloog bij het Erasmus MC en weet hoe groot de impact hiervan kan zijn op het leven van degene met parkinson én de naaste omgeving. Lees in dit artikel haar ervaringen en tips voor deze onderbelichte klachten. "Voor parkinsonpatiënten met slaapproblemen kan hun bed een vijand worden."

Lees het interview
Bronnen
 1. Louter et al. European Journal of Neurology 2013, 20: 259-265
 2. https://www.parkinson.nl/voorlichting/waar-of-niet-waar-slaapproblemen-horen-bij-de-ziekte-van-parkinson/ Accessed 01 Maart 2023
 3. Thuisarts. “Ik heb slaapproblemen door de ziekte van Parkinson.” Thuisarts, 26 January 2021, https://www.thuisarts.nl/ziekte-van-parkinson/ik-heb-slaapproblemen-door-ziekte-van-parkinson. Accessed 14 Februari 2023.

NL-ABBV-240060
Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Interview met dr. M. (Maartje) Louter
Lees verder
Lees meer over de ziekte van Parkinson

Alles over de ziekte van Parkinson

Maandelijks zoeken meer dan 25.000 Nederlanders online naar informatie over parkinson. Dat zijn niet alleen mensen die de ziekte van parkinson hebben. Ook hun partners en kinderen, familie, vrienden en andere naasten zitten met allerlei vragen. Dat is ook goed te verklaren: parkinson is een chronische, progressieve ziekte die een grote impact heeft op de kwaliteit van iemands leven en zijn of haar omgeving.

Deze website is voor iedereen die meer wil weten over parkinson. Hoe ontwikkelt de ziekte van Parkinson zich eigenlijk? Wat zijn de symptomen nu precies? Welke behandelopties zijn er allemaal? Hoe kunnen partners en kinderen met de gevolgen omgaan? De antwoorden op deze en andere vragen vindt u hier.

Grip op jouw leven met parkinson

Daarnaast helpt deze website mensen grip te krijgen op hun leven met parkinson. Door onder andere praktische informatie, handige tips en ervaringsverhalen te delen. Door zo goed mogelijk te ondersteunen en te informeren. En door op een positieve manier mensen te stimuleren de controle over hun leven met parkinson te pakken én grip te houden.

Parkinson zelftest

Mensen met parkinson die kunnen aangeven wat er voor hen toe doet hebben meer controle over hun leven. Daarom kun je op deze website een zelftest doen waarmee je een overzicht krijgt wat voor jou belangrijk is. Zo heb je een houvast om met jouw behandelaar, partner of kinderen te praten over wat er voor jou toe doet. Dit helpt om steeds de best passende zorg te krijgen, dat je zo lang mogelijk de dingen kan blijven doen die voor jou belangrijk zijn en dat je zo veel mogelijk van het leven kan genieten.

Gevorderde vorm van parkinson

Er is online veel informatie te vinden over de eerste fase van parkinson, maar minder over de fase erna. Om grip te blijven houden is het juist zo belangrijk dat mensen met parkinson de regie over hun ziekte nemen en zo veel mogelijk te kunnen blijven doen wat er voor hen toe doet – ook in een gevorderd stadium. Mensen met de ziekte van Parkinson perspectief bieden en hen laten ontdekken wat ondanks de ziekteprogressie (nog) wél kan, daar gaat het op deze website om.

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast