Leven met Parkinson

Ziekte van Parkinson. En dan?

Als u de diagnose ziekte van Parkinson krijgt van uw arts, staat uw wereld op zijn kop. Misschien had u al langer klachten en had u al een vermoeden. Mogelijk kende u al iemand met Parkinson en had u al iets herkend. Of zag u de diagnose helemaal niet aankomen. Hoe dan ook, op het moment dat duidelijk wordt dat u de ziekte van Parkinson heeft, komt er veel op u af.

In het begin bent u misschien vooral bezig met het verwerken van het nieuws dat u een chronische ziekte heeft die langzaam steeds erger zal worden. Hier kunt u heel boos en verdrietig om zijn. Ook uw familie en geliefden zullen hierin hun eigen gedachtes en emoties hebben. Uw ziekte zal impact hebben op uw relaties. Deze gevoelens zijn natuurlijk heel normaal. Het is belangrijk dat u, samen met de mensen om u heen, de tijd en ruimte neemt om hier mee om te gaan. Blijf vooral praten over wat het met u doet en sta open voor de reacties van anderen.

Een toekomst met Parkinson

Na een tijdje kan het zijn dat u wat meer vragen gaat krijgen: hoe moet het nu verder? Welke behandelingen en medicatie zijn er beschikbaar, en hoe gaat deze mij helpen? Wat kan ik verwachten de komende jaren? En vooral: hoe kan ik mijn leven zo fijn mogelijk houden? Want ook al heeft u de ziekte van Parkinson, u bent ook gewoon nog steeds dezelfde persoon als voor de diagnose. U vindt nog steeds dezelfde dingen belangrijk en u geniet nog steeds van dezelfde dingen.

Parkinson een plek geven

Op een gegeven moment krijgt de ziekte van Parkinson een plek in uw leven. U went wat meer aan het idee en leert met de verschijnselen en beperkingen om te gaan. Hoe makkelijk of moeilijk dit gaat is afhankelijk van hoe u met uw ziekte omgaat, hoeveel steun u heeft van uw omgeving en ook van de symptomen waar u last van heeft. Hoewel dit bij iedereen anders is, zijn er toch aan aantal zaken waar iedereen met de ziekte van Parkinson te maken krijgt. Eén daarvan is het nemen van medicijnen (klik hier voor een overzicht van alle behandelingen). Een ander is het omgaan met de symptomen.

Zaken die bij iedereen grote invloed hebben op het algemene welzijn en gezondheid zijn slaap, voeding en beweging. Deze worden beïnvloed door de ziekte van Parkinson, waardoor uw conditie misschien wel sneller achteruitgaat dan nodig is. Lees hier meer uitleg en tips over slaap, voeding of beweging.

Hulpmiddelen bij Parkinson

Of het nu gaat om een ondersteuning die u helpt om makkelijker uw hobby uit te voeren, beter te lopen of uw concentratievermogen te verbeteren, er zijn een hoop producten ontwikkeld die uw dagelijks leven een stuk makkelijker kunnen maken. Kijk voor een overzicht van allerhande hulpmiddelen eens op de site van de Parkinsonvereniging.

Heeft u de controle over uw ziekte?

Praat er over met uw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de Parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.

Ook interessant: