Leven met parkinson

Ziekte van Parkinson. En dan?

Als je de diagnose ziekte van Parkinson krijgt van jouw arts, staat jouw wereld op zijn kop. Misschien had je al langer klachten en had je al een vermoeden. Mogelijk kende je al iemand met parkinson en had je al iets herkend. Of zag je de diagnose helemaal niet aankomen. Hoe dan ook, op het moment dat duidelijk wordt dat je de ziekte van Parkinson hebt, komt er veel op je af.

Leven met parkinson

In het begin ben je misschien vooral bezig met het verwerken van het nieuws dat je een chronische ziekte hebt die langzaam steeds erger zal worden. Hier kan je heel boos en verdrietig om zijn. Ook jouw familie en geliefden zullen hierin hun eigen gedachtes en emoties hebben. Jouw ziekte zal impact hebben op jouw relaties. Deze gevoelens zijn natuurlijk heel normaal. Het is belangrijk dat je, samen met de mensen om je heen, de tijd en ruimte neemt om hier mee om te gaan. Blijf vooral praten over wat het met je doet en sta open voor de reacties van anderen.

Een toekomst met parkinson

Na een tijdje kan het zijn dat je wat meer vragen gaat krijgen: hoe moet het nu verder? Welke behandelingen en medicatie zijn er beschikbaar, en hoe gaat deze mij helpen? Wat kan ik verwachten de komende jaren? En vooral: hoe kan ik mijn leven zo fijn mogelijk houden? Want ook al heb je de ziekte van Parkinson, je bent ook gewoon nog steeds dezelfde persoon als voor de diagnose. Je vindt nog steeds dezelfde dingen belangrijk en je geniet nog steeds van dezelfde dingen.

Parkinson een plek geven

Op een gegeven moment krijgt de ziekte van Parkinson een plek in jouw leven. Je went wat meer aan het idee en leert met de verschijnselen en beperkingen om te gaan. Hoe makkelijk of moeilijk dit gaat is afhankelijk van hoe je met jouw ziekte omgaat, hoeveel steun je hebt van jouw omgeving en ook van de symptomen waar je last van hebt. Hoewel dit bij iedereen anders is, zijn er toch aan aantal zaken waar iedereen met de ziekte van Parkinson te maken krijgt. Eén daarvan is het nemen van medicijnen (klik hier voor een overzicht van alle behandelingen). Een ander is het omgaan met de symptomen.

Zaken die bij iedereen grote invloed hebben op het algemene welzijn en gezondheid zijn slaap, voeding en beweging. Deze worden beïnvloed door de ziekte van Parkinson, waardoor jouw conditie misschien wel sneller achteruitgaat dan nodig is. Lees hier meer uitleg en tips over slaap, voeding of beweging.

Hulpmiddelen bij parkinson

Of het nu gaat om een ondersteuning die je helpt om makkelijker jouw hobby uit te voeren, beter te lopen of jouw concentratievermogen te verbeteren, er zijn een hoop producten ontwikkeld die jouw dagelijks leven een stuk makkelijker kunnen maken. Kijk voor een overzicht van allerhande hulpmiddelen eens op de site van de Parkinsonvereniging.

Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Ervaringen van anderen
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast