Leven met Parkinson

Als u de diagnose ziekte van Parkinson krijgt van uw arts, staat uw wereld op zijn kop. Misschien had u al langer klachten en had u al een vermoeden. Mogelijk kende u al iemand met Parkinson en had u al iets herkend. Of zag u de diagnose helemaal niet aankomen. Hoe dan ook, op het moment dat duidelijk wordt dat u de ziekte van Parkinson heeft, komt er veel op u af.

In het begin bent u misschien vooral bezig met het verwerken van het nieuws dat u een chronische ziekte heeft die langzaam steeds erger zal worden. Hier kunt u heel boos en verdrietig om zijn. Ook uw familie en geliefden zullen hierin hun eigen gedachtes en emoties hebben. Deze gevoelens zijn natuurlijk heel normaal. Het is belangrijk dat u, samen met de mensen om u heen, de tijd en ruimte neemt om hier mee om te gaan. Blijf vooral praten over wat het met u doet en sta open voor de reacties van anderen.

Na een tijdje kan het zijn dat u wat meer vragen gaat krijgen: hoe moet het nu verder? Wat voor behandeling is er beschikbaar, en hoe gaat deze mij helpen? Wat kan ik verwachten de komende jaren? En vooral: hoe kan ik mijn leven zo fijn mogelijk houden? Want ook al heeft u de ziekte van Parkinson, u bent ook gewoon nog steeds dezelfde persoon als voor de diagnose. U vindt nog steeds dezelfde dingen belangrijk en u geniet nog steeds van dezelfde dingen.

Een plek

Op een gegeven moment krijgt de ziekte van Parkinson een plek in uw leven. U went wat meer aan het idee en leert met uw beperkingen om te gaan. Hoe makkelijk of moeilijk dit gaat is afhankelijk van hoe u met uw ziekte omgaat, hoeveel steun u heeft van uw omgeving en ook van de symptomen waar u last van heeft. Hoewel dit bij iedereen anders is, zijn er toch aan aantal zaken waar iedereen met de ziekte van Parkinson te maken krijgt. Een daarvan is het nemen van medicijnen. (voor behandelingen klik hier) Een ander is het omgaan met de symptomen.

Zaken die bij iedereen grote invloed hebben op het algemene welzijn en gezondheid zijn slaap, voeding en beweging. Deze worden beïnvloed door de ziekte van Parkinson, waardoor uw conditie misschien wel sneller achteruit gaat dan nodig is. Lees hier meer uitleg en tips over slaap, voeding of beweging.

Goede hulpmiddelen

Of het nu gaat om een ondersteuning die helpen dat u makkelijker uw hobby kunt uitvoeren, beter te lopen of uw aandacht er beter bij te houden. Er zijn een hoop producten ontwikkeld die uw dagelijks leven een stuk makkelijker kunnen maken. Kijk voor een overzicht van allerhande hulpmiddelen eens op de site van de Parkinsonvereniging.

Heeft u de controle over uw ziekte?

Praat er over met uw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de Parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.

Ook interessant: