Toediening via de huid (apomorfine)

Apomorfine is een dopamine-agonist: het bootst dopamine na. Ondanks de naam is het een ander medicijn dan morfine. Het is geen pijnstiller en is niet verslavend. Apomorfine wordt met behulp van een pomp via de huid in het lichaam gebracht. De wisselende inhoud van de maag en de daardoor wisselende opname in het lichaam worden hierdoor omzeild. Zo worden de hersenen op een stabielere manier geprikkeld. Hierdoor neemt de tijdsduur van off-periodes af bij mensen die eerder voor de ziekte van Parkinson zijn behandeld met levodopa.

Apomorfine via pomp parkinson

Hoe werkt apomorfine via de huid?

Apomorfine wordt overdag gegeven via een canule dat net onder de huid wordt ingebracht. Een canule is een heel klein, hol buisje gemaakt van kunststof. De canule is met een slangetje verbonden aan een pomp waar apomorfine in zit. De canule moet elke 48 uur worden vervangen en het slangetje elke 24 uur.

Gedurende de dag zorgt de pomp ervoor dat een stabiele hoeveelheid apomorfine het lichaam binnenkomt. Als je apomorfine gebruikt, zal je ook nog andere parkinson-medicatie moeten blijven gebruiken. Wel zal de dosering van die medicatie waarschijnlijk verlaagd kunnen worden.

Hoe verloopt de behandeling?

Als jij en jouw arts besluiten dat je apomorfine gaat gebruiken, wordt er tijdens een testfase gezocht naar de dosering waar jij je het prettigste bij voelt. Dit gebeurt tijdens een opname van enkele dagen in het ziekenhuis. Ook krijg je begeleiding in het aanbrengen van de canule, en het bedienen en schoonmaken van de pomp. Er is geen operatie nodig.

Nadelen en bijwerkingen van apomorfine

De meest voorkomende bijwerkingen die optreden bij de apomorfine-pomp hebben te maken met het gebruik van de canule: pijnlijke harde bultjes en huidontstekingen. De meest voorkomende bijwerkingen als gevolg van de apomorfine zijn misselijkheid en psychische problemen, zoals lichte verwarring en hallucinaties. Lees voor alle bijwerkingen de bijsluiter van dit product.

Niet altijd geschikt

Niet alle parkinsonpatiƫnten komen in aanmerking voor een behandeling met de apomorfine-pomp. Mogelijke redenen om het niet te mogen gebruiken zijn onder andere: dementie of psychose, ontremming of ernstige leverproblemen.

Bespreek met jouw arts of een apomorfine behandeling voor jou de beste behandeling is.

Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Stimulatie van de hersenen (DBS)
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met Parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast