Geavanceerde behandelingen

Apomorfine via pomp

Apomorfine is een dopamine-agonist: het bootst dopamine na. Ondanks de naam is het een ander medicijn dan morfine: het is geen pijnstiller en is niet verslavend. Apomorfine wordt via een pomp onder de huid in het lichaam gebracht. De wisselende leging van de maag en de wisselende opname in het lichaam worden hierdoor omzeild en de hersenen worden op een stabielere manier geprikkeld. Hierdoor nemen de hoeveelheid en de ernst van de on- en off-fluctuaties af en worden bepaalde symptomen van Parkinson verlicht.

Hoe werkt het?

Apomorfine wordt overdag gegeven via een naaldje dat net onder de huid wordt ingebracht. Om huidproblemen te voorkomen wordt hiervoor elke dag een andere plek op de buik of de bovenbenen gebruikt. Het naaldje is met een slangetje verbonden met een pompje waar apomorfine in zit. Gedurende de dag zorgt het pompje ervoor dat een stabiele hoeveelheid apomorfine het lichaam binnenkomt.
Als u apomorfine gebruikt zult u ook nog andere Parkinson medicatie moeten blijven gebruiken. Wel zal de dosering van die medicatie waarschijnlijk verlaagd kunnen worden.

Wat moet er gebeuren?

Als u en uw arts besluiten dat u apomorfine gaat gebruiken wordt er tijdens een testfase gezocht naar de dosering waar u zich het prettigste bij voelt. Dit gebeurt tijdens een opname van enkele dagen in het ziekenhuis. Ook krijgt u les in het prikken van het naaldje en het bedienen en schoonmaken van de pomp. Er is geen operatie nodig.

Nadelen, bijwerkingen en wanneer u het niet kunt gebruiken.

De meest voorkomende bijwerkingen die optreden bij de apomorfine pomp hebben te maken met het gebruik van het naaldje: pijnlijke harde bultjes en huidontsteking. De meest voorkomende bijwerkingen als gevolg van de apomorfine zijn misselijkheid en psychische problemen zoals lichte verwarring en hallucinaties.
Niet alle mensen komen in aanmerking voor een behandeling met de apomorfine pomp. Mogelijke redenen om het niet te mogen gebruiken zijn onder andere: dementie of psychose, ontremming of ernstige leverproblemen.

Heeft u de controle over uw ziekte?

Praat er over met uw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de Parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.

Ook interessant: