Toediening via de huid (apomorfine)

Apomorfine is een dopamine-agonist: het bootst dopamine na. Ondanks de naam is het een ander medicijn dan morfine: het is geen pijnstiller en is niet verslavend. Apomorfine wordt via een pomp onder de huid in het lichaam gebracht. De wisselende inhoud van de maag en de daardoor wisselende opname in het lichaam worden hierdoor omzeild. Zo worden de hersenen op een stabielere manier geprikkeld. Hierdoor nemen de hoeveelheid en de ernst van de on- en off-fluctuaties af en worden bepaalde symptomen van parkinson verlicht.

Apomorfine via pomp parkinson

Hoe werkt apomorfine?

Apomorfine wordt overdag gegeven via een naaldje dat net onder de huid wordt ingebracht. Om huidproblemen te voorkomen, wordt hiervoor elke dag een andere plek op de buik of de bovenbenen gebruikt. Het naaldje is met een slangetje verbonden aan een pompje waar apomorfine in zit. Gedurende de dag zorgt het pompje ervoor dat een stabiele hoeveelheid apomorfine het lichaam binnenkomt.

Als je apomorfine gebruikt, zal je ook nog andere parkinson-medicatie moeten blijven gebruiken. Wel zal de dosering van die medicatie waarschijnlijk verlaagd kunnen worden.

Hoe verloopt de behandeling?

Als jij en jouw arts besluiten dat je apomorfine gaat gebruiken, wordt er tijdens een testfase gezocht naar de dosering waar jij je het prettigste bij voelt. Dit gebeurt tijdens een opname van enkele dagen in het ziekenhuis. Ook krijg je les in het prikken van het naaldje en het bedienen en schoonmaken van de pomp. Er is geen operatie nodig.

Nadelen en bijwerkingen van apomorfine

De meest voorkomende bijwerkingen die optreden bij de apomorfine-pomp hebben te maken met het gebruik van het naaldje: pijnlijke harde bultjes en huidontstekingen. De meest voorkomende bijwerkingen als gevolg van de apomorfine zijn misselijkheid en psychische problemen zoals lichte verwarring en hallucinaties.

Niet altijd geschikt

Niet alle parkinsonpatiƫnten komen in aanmerking voor een behandeling met de apomorfine-pomp. Mogelijke redenen om het niet te mogen gebruiken zijn onder andere: dementie of psychose, ontremming of ernstige leverproblemen.

Bespreek met jouw arts of een apomorfine behandeling voor jou de beste behandeling is.

Heb jij de controle over jouw ziekte?

Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.

Ook interessant: