Verlies reuk/smaak bij parkinson

Verlies reuk en smaak bij parkinson

Een veel voorkomend verschijnsel van de ziekte van Parkinson is een reukstoornis. Ongeveer 70 tot 90% van de patiënten met parkinson verliezen hun reukzin. De verslechtering van het reukvermogen ontstaat vaak in de beginstadia van de ziekte; soms zelfs al jaren voordat er andere symptomen zichtbaar zijn. Maar hoe komt het dat de ziekte van Parkinson gepaard gaat met een verlies van geur? Bij het ruiken speelt de neurotransmitter dopamine een belangrijke rol. De ziekte van Parkinson tast juist de aanmaak van dopamine in de hersenen aan.

Een reukstoornis kan invloed hebben op smaakbeleving. Verminderde en/of veranderde smaak en verminderde reuk vaak samen voor. Gevolg kan zijn dat men minder eetlust heeft waardoor men afvalt. Heb je last van verminderde eetlust? Bekijk de tips om beter en makkelijker te eten. Daarnaast is er een speciaal kookboek ‘Lekker eten met parkinson’ waarin leuke recepten en adviezen staan. Heb je meer behoefte aan persoonlijk advies? Schakel dan de hulp in van een gespecialiseerde diëtist. De diëtist kan met je meedenken om het eten smakelijker te maken en je ook adviseren zodat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Geheugen, aandacht en denken
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast