Gecompliceerde fase parkinson

Gevorderde ziekte van Parkinson,
gecompliceerde fase

In de loop van de tijd nemen de klachten toe. Je krijgt meer last van de motorische symptomen. Het wordt bijvoorbeeld lastiger om te lopen, te staan of om te draaien in bed. De tremor kan maken dat je moeilijker dingen kan doen. Ook kan het zo zijn dat je vaker valt omdat jouw evenwicht verslechtert. Vaak treden de niet-motorische symptomen zoals slaapproblemen en last van de darmen en blaas meer op de voorgrond. Je merkt dat je minder energie hebt, en soms wat moeilijker nadenkt of praat. Je kan nog steeds veel dingen doen, maar moet meer rekening houden met jouw beperkingen, en je hebt meer hulp nodig.

Gevorderde fase parkinson

Na een aantal jaren kun je gaan merken dat de parkinson-medicatie niet meer zo goed werkt als voorheen. Je hebt vaker en meer pillen nodig en gebruikt misschien verschillende soorten medicijnen samen. Je moet meerdere malen per dag je medicijnen slikken en zelfs dan merk je dat dit niet altijd voldoende verbetering geeft. Op een gegeven moment kan het bovendien zo zijn dat het effect van de medicijnen niet meer zo voorspelbaar is als voorheen. Dit kan heel vervelend zijn en maken dat je er minder op uit durft te gaan, of je favoriete hobby niet meer kunt doen. Deze fase wordt de gecompliceerde fase genoemd van Parkinson genoemd, of men spreekt van de gevorderde vorm van parkinson

Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Schommelingen
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met Parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast