Gevorderde ziekte van Parkinson,
gecompliceerde fase
In de loop van de tijd nemen de klachten toe. Je krijgt meer last van de motorische symptomen. Het wordt bijvoorbeeld lastiger om te lopen, te staan of om te draaien in bed. De tremor kan maken dat je moeilijker dingen kan doen. Ook kan het zo zijn dat je vaker valt omdat jouw evenwicht verslechtert. Vaak treden de niet-motorische symptomen zoals slaapproblemen en last van de darmen en blaas meer op de voorgrond. Je merkt dat je minder energie hebt, en soms wat moeilijker nadenkt of praat. Je kan nog steeds veel dingen doen, maar moet meer rekening houden met jouw beperkingen, en je hebt meer hulp nodig.
Na een aantal jaren kun je gaan merken dat de parkinsonmedicatie niet meer zo goed werkt als voorheen. Je hebt vaker en meer pillen nodig en gebruikt misschien verschillende soorten medicijnen samen. Je moet meerdere malen per dag je medicijnen slikken en zelfs dan merk je dat dit niet altijd voldoende verbetering geeft. Op een gegeven moment kan het bovendien zo zijn dat het effect van de medicijnen niet meer zo voorspelbaar is als voorheen. Dit kan heel vervelend zijn en maken dat je er minder op uit durft te gaan, of je favoriete hobby niet meer kunt doen. Deze fase wordt de gecompliceerde fase genoemd van Parkinson genoemd, of men spreekt van de gevorderde vorm van parkinson
5-5 Regel
Ondanks dat de ziekte van Parkinson voor ieder persoon anders verloopt, wordt in de praktijk vaak gebruik gemaakt van de 5-5 regel. Dit helpt jou en je arts om alert te blijven op het vorderen van de ziekte. Met deze regel wordt het volgende bedoeld: wanneer je 5 jaar de ziekte van Parkinson hebt heeft en minimaal 5 keer per dag hiervoor Levodopa tabletten slikt, heb je een extra bespreekmoment met je arts. Je bespreekt hoeveel uur per dag het goed gaat (on-momenten), hoeveel last je hebt van te veel medicatie in het bloed (dyskinesieën) of te weinig (wearing off-moment) en of je last hebt van bijwerkingen van overige medicatie. Ook wordt besproken hoe vaak “on” en “off” momenten elkaar afwisselen (on-off fluctuaties) en of het effect van je medicijnen nog voorspelbaar is en hoe belastend dat voor je is. Je bespreek daarna samen of je klachten met je huidige medicatie voldoende behandeld worden.
Weet je zeker dat je deze site wilt verlaten?
Er wordt in uw browser een nieuw tabblad geopend waarmee u een andere website met aanvullende informatie kunt bekijken.
AbbVie is niet verantwoordelijk voor de inhoud of links van die website en AbbVie stemt niet zondermeer in met de links waar die website naar verwijst. Wees u er zich van bewust dat deze andere website mogelijk andere standaardvoorwaarden heeft en een andere regeling voor de gegevensbescherming hanteert. AbbVie is hier niet voor verantwoordelijk. Andersom betekent de verwijzing van AbbVie naar deze website NIET dat verdermetparkinson.nl of AbbVie wordt goedgekeurd door de website waarnaar wordt verwezen.
Ga door
Meer lezen over Eten en voeding bij parkinson.
Meer lezen over Schommelingen in de werking van de medicijnen.
Meer lezen over de 5-5 regel.