DBS door elektroden

DBS staat voor Deep Brain Stimulation, oftewel diepe hersenstimulatie. Bij DBS worden via elektroden elektrische impulsen gegeven aan de gebieden van de hersenen waar de beweging wordt geregeld. Dit helpt deze hersengebieden weer beter te laten functioneren, zodat bepaalde Parkinsonklachten afnemen.

Hoe werkt DBS?

Om de hersenen goed te kunnen stimuleren, worden elektroden geplaatst in de hersenen. Dit wordt gedaan via een klein gaatje in de schedel. De elektroden zijn via een draadje verbonden met een stimulator (een soort pacemaker) die onder de huid van de borstkas of buik wordt geplaatst. De stimulator geeft constant kleine stroomstootjes af die de hersenen helpen om de bewegingen beter te reguleren. Hierdoor komen de on/off-episodes minder voor en zijn ze minder heftig. Ook andere Parkinsonklachten kunnen verminderen, zoals beven. Naast DBS moet u wel gewoon medicijnen blijven gebruiken, maar de dosering van die medicatie kan vaak wel omlaag.

Hoe verloopt de behandeling?

U moet eerst een screening ondergaan om te zien of u in aanmerking komt voor DBS. De arts zal uitgebreid met u praten, er zal een hartfilmpje en een hersenscan worden gemaakt en uw bloed zal worden gecontroleerd. Als u in aanmerking komt voor de behandeling, wordt u op een wachtlijst geplaatst.

Op de dag van de operatie krijgt u eerst een frame op uw hoofd aangemeten; dit is een raamwerk waarmee de neurochirurg precies kan zien waar de elektroden moeten worden ingebracht. Daarna wordt er nog een hersenscan gemaakt en mag u naar de operatiekamer. De operatie wordt gedaan terwijl u wakker bent, zodat uw neuroloog kan testen wat het effect is van de elektroden op uw bewegingen. De hersenen zijn ongevoelig voor pijn, dus dit voelt u niet. Als de elektroden zijn geplaatst, wordt ook de stimulator op de borstkas of de buik geplaatst. Dit gebeurt onder narcose. Meestal kunt u na vijf dagen weer naar huis. In de periode na de plaatsing van de elektrodes wordt de optimale instelling gezocht. Dit kan enkele maanden duren.

Nadelen en bijwerkingen van DBS

De belangrijkste bijwerkingen zijn verbonden aan de hersenoperatie: er is een kans op schade aan de hersenen, zoals een bloeding, geheugen- of gedragsproblemen of problemen met praten. Sommige van deze bijwerkingen kunnen overgaan als de elektroden worden verwijderd, maar sommige zijn permanent.

Niet altijd geschikt

Om voor DBS in aanmerking te komen, moet u in goede conditie zijn en geen last hebben van psychiatrische problemen zoals depressie of dementie.

Bespreek met uw arts of DBS voor u de beste behandeling is.

Heeft u de controle over uw ziekte?

Praat er over met uw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de Parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.

Ook interessant: