Zorgen voor een partner

Als jouw geliefde de ziekte van Parkinson heeft kan dat ook een grote invloed op jouw leven hebben. Het kan zijn dat je meer voor de ander moet zorgen en dat je minder vaak leuke dingen samen kunt doen dan vroeger. Jouw relatie wordt anders, je moet samen op zoek naar een nieuw evenwicht. De ziekte wordt onderdeel van jouw realiteit, van jouw denken en doen.

Zorgen voor een partner met parkinson

Omdat de symptomen van de ziekte van Parkinson heel langzaam toenemen kan het zijn dat de zorg die je geeft ongemerkt steeds meer wordt. Het is belangrijk niet te onderschatten welke invloed de ziekte op je heeft ook al was dit in het begin van de ziekte mogelijk nog niet zo.

Meer doen en regelen

Veel partners gaan in de loop van de tijd steeds meer doen om te helpen. In het begin gaat het om informatie opzoeken over de ziekte en behandelingen.
Ook moet je veel meer regelen opeens: er zijn medicijnen die op tijd ingenomen moeten worden, bij de apotheek opgehaald moeten worden èn afspraken met de neuroloog of de fysiotherapeut waar je mee naartoe gaat. Vaak is het lastig voor iemand met de ziekte van Parkinson om het overzicht te houden; in dat geval nemen de partners het over. Maar het betekent wel dat de ziekte elke dag een rol speelt in jouw leven.

Het kan zijn dat een groter gedeelte van het huishouden op jouw schouders terecht komt. De boodschappen, de was, het uitlaten van de hond en koken, allemaal dingen die de ander vroeger makkelijker deed maar die nu meer moeite kosten. Of bijvoorbeeld bankzaken moet je nu mogelijk vaker alleen oppakken dan vroeger. Misschien zijn er financiële zorgen omdat er minder inkomen is door eerder stoppen met werken of minder werken.

Hendrieke 76 jaar (vrouw)
Door de jaren heen ben ik steeds meer voor mijn man gaan zorgen. Dat ging heel geleidelijk. In het begin kon hij alles nog zelf.

Het feit dat jouw partner minder kan, heeft mogelijk ook een groot effect op de dingen die ú nog kunt doen. Misschien ga je nu toch maar niet naar die verjaardag omdat het te druk is. Of je vindt het lastig jouw hobby te blijven uitoefenen omdat je jouw partner niet te lang alleen wil laten. Dit kan jouw wereld ook een stuk kleiner maken.

Mentale veranderingen

Het kan soms lastig zijn om met de verandering van jouw partner om te gaan. Jouw partner reageert langzamer dan normaal of is wat vergeetachtig. Ook kan het zijn dat hij of zij zich niet als zichzelf gedraagt omdat hij last heeft van depressie of juist ontremming. Het is heel moeilijk om een ander zo te zien veranderen en om te gaan met gedrag dat je niet herkent. Bespreek dit vooral met de parkinsonverpleegkundige en neuroloog. Sommige veranderingen kunnen het gevolg zijn van medicijngebruik en misschien wel worden opgelost.

Een andere mogelijkheid kan zijn om samen gesprekken te voeren met een psycholoog die gespecialiseerd is in parkinson. Daarnaast zijn er speciale cursussen waar je samen naar toe kunt gaan en die je deels samen volgt en deels met andere mensen die het zelfde ervaren. Bekijk hier de cursussen.

Blijf ook goed voor jezelf zorgen

Uiteindelijk zal je in de loop van de tijd ook meer echte zorg aan jouw partner gaan geven of dat door een ander laten doen. Helpen met de dagelijkse verzorging, aankleden, medicatie geven of helpen op het moment dat hij of zij niet goed meer op gang kan komen bijvoorbeeld. Dit kan mentaal zwaar zijn. Als je zelf niet zo fit bent of lichamelijke klachten hebt kan het voor jou lastig zijn om deze taken te doen.

Zorgen voor iemand met de ziekte van Parkinson kan dus veel van je vragen op veel verschillende vlakken. Je doet dat misschien graag omdat je van de ander houdt maar het is belangrijk dat je daarbij jezelf niet uit het oog verliest. Je moet goed voor jezelf blijven zorgen.

Ontdek hoe anderen omgaan met parkinson

Hendrieke 76 jaar (vrouw)
  • Getrouwd met Andre (80 jaar). Hij is 6 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson en kreeg een TIA.
  • Houdt van breien en lezen
Ik geniet van kleine dingen
Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Tips om de relatie goed te houden
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord