Kwijlen bij parkinson

Kwijlen bij parkinson

Kwijlen kan een van de klachten zijn bij mensen die al langere tijd de ziekte Parkinson hebben. Het kwijlen komt niet doordat er meer speeksel is, maar doordat het slikken moeilijker gaat. Bovendien hebben mensen met parkinson vaker last van een openstaande mond en door de voorovergebogen houding die veel mensen met parkinson hebben belandt speeksel voorin in de mond. Mensen die last hebben van kwijlen geven aan dit heel erg vervelend te vinden. De beste manier om kwijlen te verminderen is door beter te leren slikken. Hier kan een logopedist je mee helpen. Als dit niet genoeg helpt is het ook een optie om de hoeveelheid speeksel te verminderen met medicijnen of andere behandeling. Jouw arts weet hier meer van.

Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Maag- en darmklachten bij parkinson
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast