Begin ziekte van Parkinson

Het begin van de ziekte, ongecompliceerde fase

In het begin van de ziekte zijn de klachten goed te behandelen. Met gebruik van medicatie is het mogelijk een zo normaal mogelijk leven te leiden en de dingen te blijven doen die je altijd heb gedaan. Het is belangrijk om in deze fase, die vele jaren kan duren, actief en fit te blijven. Een goede conditie zorgt ervoor dat je nog steeds veel dingen kunt blijven doen. Soms moet je meer rekening houden met beperkingen en hebt je hulp nodig. In deze fase van de ziekte geven mensen aan dat zij traagheid, beven en stijfheid de vervelendste problemen vinden.

Hier vind je een overzicht van de meest vervelende klachten in de vroege fase van de ziekte van Parkinson (onderzocht bij 92 mensen met parkinson).

Ongecompliceerde fase parkinson
Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Gecompliceerde fase
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast