Verslechtering handschrift bij parkinson

Verslechtering handschrift bij parkinson

Een verminderde motoriek zorgt bij mensen met parkinson vaak voor schrijfproblemen, met als gevolg een klein en kriebelig handschrift.
Veranderingen in het handschrift kunnen jaren voordat de diagnose parkinson gesteld wordt optreden en daarmee een vroeg signaal van parkinson zijn. Herkenbare signalen zijn dat men klein, verkrampt en bibberig gaat schrijven, waardoor het handschrift vaak onleesbaar wordt.

Je behoudt een beter handschrift door vaak te blijven schrijven of te tekenen. Pen- en potloodgrepen kunnen het schrijven vergemakkelijken. Daarnaast zijn er speciale pennen verkrijgbaar die het schrijven voor mensen met parkinson makkelijker maakt.

Wat kan je nog meer doen?

Ten eerste is dat het gebruik van medicijnen. Deze kunnen veel vermindering geven van de motorische klachten. Er zijn veel mensen die je kunnen helpen met het vinden van oplossingen zoals een in parkinson gespecialiseerde ergotherapeut en de fysiotherapeut. Je kunt deze hulpverleners onder andere vinden via de zorgzoeker van Parkinsonnet. Ook jouw neuroloog kan je helpen de juiste hulp hierin te vinden.

Andere mensen met de ziekte van Parkinson hebben misschien ook wel goede tips. Je kunt deze lotgenoten ontmoeten op verschillende manieren, zoals via jouw arts of ziekenhuis, de Parkinsonvereniging, een Parkinsoncafé of via Facebook.

Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Spraakproblemen bij parkinson
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast