Bewegen met parkinson

Beweging bij parkinson

Parkinson en bewegen: blijf lichamelijk actief met parkinson

Sporten heeft een positief effect op de gezondheid. Het is aan te raden dat mensen met parkinson zo lang mogelijk lichamelijk actief blijven. Bewegen helpt de coördinatie, balans en kracht te verbeteren. Daarnaast ga je je fitter voelen. Overige belangrijke redenen om meer te bewegen zijn:

1. Verbeteren algemene gezondheid en beperken risico op complicaties

Om de algemene gezondheid te verbeteren en het risico op complicaties te verminderen, is het belangrijk voor mensen met parkinson om actief te blijven. Regelmatig sporten en bewegen kan hier een grote rol in spelen. Ook kan het bepaalde ziektes, zoals diabetes, helpen voorkomen. Je vermindert het risico op bijkomende aandoeningen, waardoor het gevaar op complicaties kleiner wordt.

2. Mogelijk verminderen van parkinson symptomen

Regelmatige en intensieve lichaamsbeweging verbetert mobiliteit en balans. Conditie- en krachttraining zijn effectief voor het verbeteren van de algehele conditie en spierkracht. Er zijn tevens aanwijzingen dat conditietraining motorische symptomen kan verminderen, hoewel meer onderzoek nodig is om dit te bevestigen.

3. Verbeteren mentale gezondheid

Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op mentale functies zoals geheugen, denken, stemming en aandacht, wat van belang is voor mensen met Parkinson die moeite kunnen krijgen met deze niet-motorische functies.

Minstens 150 minuten matig intensief bewegen per week, zoals wandelen of fietsen, en tweemaal wekelijks spier- en botversterkende activiteiten met balansoefeningen zijn essentieel volgens de Beweegrichtlijn. Voorkom veel stilzitten.

Parkinson ervaringen Karin
Karin 56 jaar (vrouw)
Fit blijven is mijn manier om de regie te pakken over mijn leven met parkinson. Na de diagnose wilde ik vooral geen ‘dood plantje’ worden.

8 tips om meer te bewegen met parkinson

Vind jij het lastig om meer te bewegen? Lees onderstaande acht tips om meer te bewegen met parkinson:

1. Beweeg een half uurtje

Dagelijks een halfuur bewegen is effectiever dan één keer per week 2,5 uur. Het regelmatig verhogen van je ademhaling en hartslag wordt snel onmisbaar in je routine!

2. Sport/bewegingsmaatje

Dagelijks sporten of bewegen vraagt om discipline, maar een sport- of beweegmaatje kan motiverend werken. Probeer elkaar te motiveren, want iedereen heeft soms een duwtje in de juiste richting nodig.

3. Dagelijks inpassen

Het is niet nodig elke dag naar de sportschool te gaan; eenvoudige activiteiten zoals lopen of fietsen en korte thuisworkouts zijn effectieve manieren om te bewegen.

4. Stappenteller

Gebruik een stappenteller of smartphone-app voor dagelijkse stapdoelen. Probeer een extra rondje te lopen bij mooi weer of wandel naar afspraken.

5. Fietsen

Fietsen is vaak aangenamer dan lopen voor mensen met parkinson vanwege de mogelijkheid om grotere afstanden af te leggen; een elektrische fiets kan helpen bij snellere vermoeidheid.

6. Flexibiliteit verbeteren

Begin sportactiviteiten met een warming-up om spieren en gewrichten op te warmen, en eindig met een cooling down om te stretchen en te ontspannen.

7. Evenwicht verbeteren

Sporten zoals yoga, pilates, boksen en dansen verbeteren evenwicht, versterken spieren en bevorderen een stabiele houding, wat bijdraagt aan een betere lichaamsbalans.

8. Plezier in sporten en beweging

Het belangrijkste bij sporten en bewegen is dat je plezier hebt en luistert naar je lichaam. Zoek sporten die bij jou en je lichaam passen, en voel zelf aan wat te veel is of juist intensiever kan.

Belemmering in beweging

In de beginfase van de ziekte van parkinson kunnen mensen vaak nog goed bewegen en sporten. Naarmate de ziekte vordert, kunnen uitdagingen zoals verminderde spierkracht, flexibiliteit, balans, uithoudingsvermogen en algemene conditie het sporten moeilijker maken. Toch is het belangrijk om actief te blijven, gezien de fysieke en mentale voordelen. Zoek een sport die je veilig kunt beoefenen en die goed bij je past. Lees welke sporten geschikt zijn voor mensen met parkinson. In Nederland bestaan er ook speciale sportgroepen voor mensen met de ziekte van Parkinson. Je huisarts of neuroloog kan helpen met het vinden van zulke groepen in jouw omgeving.

Waar moet je beginnen?

Vraag of jouw fysiotherapeut, parkinson verpleegkundige of huisarts wat dingen samen met je op een rijtje wil zetten. Tijdens het gesprek kunnen jullie samen de volgende aandachtspunten doornemen:

  • Wat voor soort beweging wil je graag blijven doen?
  • Waar liggen jouw mogelijkheden en beperkingen?
  • Wat kan je doen om thuis meer beweging te krijgen?
  • Wil je één-op-één sporten of liever in groepsverband bewegen?
  • Lijkt het je leuk om deel te nemen aan een sportgroep voor mensen met parkinson?

Ontdek hoe anderen omgaan met parkinson

Parkinson ervaringen Karin
Karin 56 jaar (vrouw)
Fit blijven is mijn manier om de regie te pakken over mijn leven met parkinson
Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Slaap bij parkinson
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord