Relaties met parkinson

Omdat jouw dagelijks leven door parkinson vroeg of laat verandert, kan dit ook invloed hebben op de relaties met dierbaren in jouw omgeving: je partner, kinderen, ouders, familie en vrienden. Ook de manier van samenleven kan veranderen en dit kan uitdagingen met zich mee brengen.

Het is erg belangrijk om open te zijn naar jouw dierbaren en zij naar jou, zodat het duidelijk is hoe jullie jezelf voelen bij bepaalde situaties. Daarnaast is het fijn om te blijven praten over de situatie en de eventuele gevoelens die hierbij komen kijken. Geef aan wanneer jij steun nodig hebt, sta open voor gesprekken die je samen kunt hebben en probeer rekening te houden met elkaar. Lees snel verder over hoe jij het beste kunt omgaan met jouw relaties met de ziekte van Parkinson.

 • Seksualiteit

  Intimiteit en seksualiteit zijn basisbehoeften van ieder mens gedurende het hele leven. Het maakt daarbij niet uit of je lijdt aan een lichamelijke of een geestelijke aandoening. De behoefte blijft hetzelfde. De ziekte van Parkinson kan invloed hebben op seksualiteit. Hoe dat komt en wat er aan te doen is, lees je op deze pagina.

  Lees meer
 • Ouderschap

  Wanneer bij je de ziekte van Parkinson is geconstateerd, kan het dagelijkse leven stukje bij beetje veranderen. Dat geldt ook voor het leven van de mensen om je heen: jouw (eventuele) partner, kinderen, familie en vrienden.

  Lees meer
 • Praten met kinderen

  Als jij of jouw (eventuele) partner de diagnose parkinson krijgt, dan heeft dit impact op het hele gezin. Want het dagelijkse gezinsleven kan hierdoor langzaam veranderen. Denk bijvoorbeeld aan de rollen, taken en verantwoordelijkheden van alle gezinsleden. Zo ook de gewoonten en tradities binnen jouw gezin. Voor jouw kinderen kan er dus ook het een en ander veranderen.

  Lees meer
 • Praten over jouw ziekte

  Als je ziek bent, kan dat een enorme invloed hebben op jouw leven. Sommige dingen die je vroeger prima kon doen leveren nu problemen op. Misschien maak je je ook wel zorgen over de toekomst. Het kan helpen om hierover te praten.

  Lees meer
Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Partners en kinderen
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast