Pijn bij parkinson

Pijn bij parkinson

Pijn is een van de minst erkende en behandelde verschijnselen bij de ziekte van Parkinson. Ongeveer 40 procent van alle mensen die parkinson hebben, ervaren pijnklachten. Deze pijn kan het gevolg zijn van een verhoogde spierspanning of van houdingsproblemen zoals vaak voorovergebogen staan.

Sommige mensen hebben last van pijnprikkels zonder aanwijsbare oorzaak in het lichaam. Dat wordt centrale neuropathische pijn genoemd, die ontstaat in de hersenen. Deze neuropathische pijn (ook wel zenuwpijn genoemd) is het gevolg van een beschadiging in het zenuwstelsel, waardoor pijnprikkels ontstaan die geen functie hebben.

Pijnklachten bij parkinson kunnen verzacht worden door middel van de juiste medicatie. Ook lichaamsbeweging kan helpen om de pijn te verminderen. Dit effect is echter vooralsnog niet wetenschappelijk aangetoond.

Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Seksuele problemen bij parkinson
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast