Toediening via de dunne darm (levodopa)
Levodopa is een stof die in de hersenen wordt omgezet in dopamine. Hierdoor wordt het tekort aan dopamine bij mensen met de ziekte van Parkinson tijdelijk tegengegaan. Levodopa bestaat in verschillende vormen. Het is beschikbaar als tablet, capsule, gel en vloeibare oplossing. De gel en vloeibare oplossing kunnen via een pomp toegediend worden. Dit kan via de dunne darm of via de huid. Op deze pagina vind je meer informatie over de toediening van levodopa via de dunne darm.
Hoe werkt levodopa via de dunne darm?
Levodopa kan alleen via de dunne darm worden toegediend als gel. Dit wordt gedaan in combinatie met carbidopa (Duodopa) of met carbidopa en entacapon (Lecigon). Deze combinaties worden vaak gebruikt om symptomen te verminderen bij de ziekte van Parkinson. Carbidopa en entacapon zorgen ervoor dat de levodopa pas in de hersenen, waar het nodig is, wordt omgezet in dopamine.
Toediening van levodopa via de dunne darm gebeurt met een PEG-J-sonde. Dit is een slangetje dat door de buikhuid naar de maag gaat en via de maag uiteindelijk in de dunne darm uitkomt. Het andere uiteinde van het slangetje wordt aan een pomp gekoppeld.
Levodopa wordt gedurende de dag door de pomp in kleine doses in de darm gebracht. Hierdoor is er gedurende de dag een doorlopend en stabiele hoeveelheid medicijnen in het bloed en de hersenen aanwezig. De hoeveelheid en de ernst van de schommelingen en on/off-fluctuaties neemt daardoor af en bepaalde symptomen van parkinson worden minder.
In de meeste gevallen hoeven mensen tijdens de dag naast levodopa via de dunne darm geen andere medicijnen voor parkinson te gebruiken. Vaak wordt de pomp ‘s nachts uitgezet en afgekoppeld. Veel mensen nemen dan voor het slapen gaan nog een tablet of pil met levodopa.
Hoe verloopt de behandeling?
Als jij en jouw dokter besluiten dat jij levodopa via de dunne darm gaat toedienen, wordt er eerst in een testfase gekeken of je baat hebt bij de medicatie. Dit gebeurt in het ziekenhuis: je krijgt dan tijdelijk (gedurende een paar dagen) een slangetje (sonde) dat via jouw neus naar de darm loopt. Een verpleegkundige en jouw neuroloog gaan daarna samen met jou op zoek naar de juiste dosering. Als na een aantal dagen blijkt dat de medicatie goed werkt en dat je levodopa via de dunne darm wilt blijven gebruiken, wordt het slangetje met een kleine operatie via een gaatje in de maag in de dunne darm geplaatst. De meeste mensen blijven in totaal vijf dagen in het ziekenhuis en kunnen daarna naar huis. Tijdens de opname oefen je (eventueel samen met een naaste) hoe de pomp bediend moet worden en hoe je het slangetje schoonmaakt.
In overleg met de neuroloog kan de behandeling op elk moment worden gestopt. Het slangetje wordt dan verwijderd waarna het gaatje in de maag langzaam zal dichtgroeien.
Nadelen en bijwerkingen van levodopa via de dunne darm
Een gedeelte van de bijwerkingen van levodopa via de dunne darm heeft te maken met de pomp of de sonde. Klachten die kunnen voorkomen zijn littekenvorming of ontsteking van de toegang in de buik. Ook vinden sommige mensen het vervelend dat ze de pomp de hele dag bij zich moeten dragen en moeten onderhouden. Hier zijn wel speciale materialen voor beschikbaar.
De meest voorkomende bijwerkingen als gevolg van levodopa-carbidopa en levodopa-carbidopa-entacapon zijn angst, duizeligheid of hallucinaties. Lees voor alle bijwerkingen de bijsluiter van deze producten.
Niet altijd geschikt
Niet alle parkinsonpatiënten komen in aanmerking voor een behandeling met levodopa via de dunne darm. Redenen om geen levodopa via de dunne darm te kunnen gebruiken zouden onder andere ernstige hartproblemen of een hoge oogdruk kunnen zijn. Bespreek altijd met jouw arts welke behandeling voor jou het meest geschikt is.
Weet je zeker dat je deze site wilt verlaten?
Er wordt in uw browser een nieuw tabblad geopend waarmee u een andere website met aanvullende informatie kunt bekijken.
AbbVie is niet verantwoordelijk voor de inhoud of links van die website en AbbVie stemt niet zondermeer in met de links waar die website naar verwijst. Wees u er zich van bewust dat deze andere website mogelijk andere standaardvoorwaarden heeft en een andere regeling voor de gegevensbescherming hanteert. AbbVie is hier niet voor verantwoordelijk. Andersom betekent de verwijzing van AbbVie naar deze website NIET dat verdermetparkinson.nl of AbbVie wordt goedgekeurd door de website waarnaar wordt verwezen.
Ga door
Meer lezen over Eten en voeding bij parkinson.
Meer lezen over Schommelingen in de werking van de medicijnen.
Meer lezen over de 5-5 regel.