Toediening via de dunne darm (levodopa)

Levodopa kan ook via een pomp gegeven worden, dit wordt dan gedaan in combinatie met alleen carbidopa (Duodopa) of met carbidopa en entacapon (Lecigon). Deze combinaties worden vaak gebruikt om symptomen te verminderen bij de ziekte van Parkinson.

Levodopa via pomp parkinson

Levodopa wordt door een pomp en via een slangetje (sonde) rechtstreeks in de dunne darm gebracht. Hierdoor wordt de wisselende maagwerking omzeild, wordt de medicatie gelijkmatiger opgenomen en blijft de medicatie in de hersenen stabieler. De hoeveelheid en de ernst van de on/off-fluctuaties neemt daardoor af en bepaalde symptomen van parkinson worden verminderd.

Hoe werkt levodopa via een pomp?

Levodopa wordt gegeven via een PEG-J-sonde. Dit is een slangetje dat door de buikhuid naar de maag gaat en via de maag uiteindelijk in de dunne darm uitkomt. Het andere uiteinde van het slangetje wordt aan de pomp gekoppeld. Levodopa wordt gedurende de dag door de pomp continu in de darm gebracht. Hierdoor is er doorlopend een stabiele hoeveelheid medicijnen in het bloed en de hersenen aanwezig. In de meeste gevallen hoeven mensen overdag naast levodopa via een pomp geen andere medicijnen voor parkinson te gebruiken. Vaak wordt de pomp ‘s nachts uitgezet en afgekoppeld. Veel mensen nemen dan voor het slapen gaan nog een tablet of pil.

Hoe verloopt de behandeling?

Als jij en jouw dokter besluiten dat jij levodopa via een pomp gaat gebruiken, wordt er eerst in een testfase gekeken of je baat hebt bij de medicatie. Dit gebeurt in het ziekenhuis: je krijgt dan tijdelijk (gedurende een paar dagen) een slangetje (sonde) dat via jouw neus naar de darm loopt. Een verpleegkundige en jouw neuroloog gaan daarna samen met jou op zoek naar de juiste dosering. Als na een aantal dagen blijkt dat de medicatie goed werkt en dat je levodopa via een pomp wilt blijven gebruiken, wordt het slangetje met een kleine operatie via een gaatje in de maag in de dunne darm geplaatst. De meeste mensen blijven in totaal vijf dagen in het ziekenhuis en kunnen daarna naar huis. Tijdens de opname oefen je (eventueel samen met een naaste) hoe de pomp bediend moet worden en hoe je het slangetje schoonmaakt.

In overleg met de neuroloog kan de behandeling op elk moment worden gestopt. Het slangetje wordt dan verwijderd waarna het gaatje in de maag langzaam zal dichtgroeien.

Nadelen en bijwerkingen van levodopa via een pomp

Een gedeelte van de bijwerkingen die bij levodopa via een pomp worden gezien heeft te maken met de pomp of de sonde. Klachten zoals littekenvorming of ontsteking van de opening in de buik kunnen voorkomen. Ook vinden sommige mensen het vervelend dat ze de pomp de hele dag bij zich moeten dragen en moeten onderhouden. Hier zijn wel speciale materialen voor beschikbaar.

Zoals bij elk medicijn zijn er bijwerkingen die te maken hebben met levodopa-carbidopa en levodopa-carbidopa-entacapon. Deze zijn te vinden in de betreffende bijsluiter.

Niet altijd geschikt

Niet alle parkinsonpatiënten komen in aanmerking voor een behandeling met levodopa via een pomp. Redenen om geen levodopa via een pomp te kunnen gebruiken zouden onder andere ernstige hartproblemen of een hoge oogdruk kunnen zijn. Bespreek met jouw arts of een levodopa via een pomp voor jou de beste behandeling is.

Heb jij de controle over jouw ziekte?

Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.

Ook interessant: