De 5 fases van rouwverwerking

Als jij of jouw naaste de diagnose ziekte van Parkinson krijgt is dat een grote schok. Het zal misschien een tijdje duren voordat je het een plek kunt geven en weer naar de toekomst kunt gaan kijken. Voor veel mensen is het krijgen van een dergelijke diagnose een reden voor rouw. Rouw om de dingen die misschien niet meer kunnen, rouw om het verlies van plannen en dromen.

Rouwverwerking bij parkinson

Mensen die rouwen gaan over het algemeen door vijf fases van rouwverwerking heen:

1. Ontkenning

Een natuurlijk reactie: bij slecht nieuws probeert de geest het in de eerste instantie geheel of gedeeltelijk te ontkennen. Je vertelt jezelf dat het allemaal wel mee zal vallen of heeft twijfels over de diagnose. Het kan toch niet echt zo zijn dat jij de ziekte van Parkinson hebt?

NB bij echte twijfel over de diagnose is het altijd mogelijk en raadzaam een second opinion aan te vragen. Je kunt dit regelen via jouw neuroloog.

2. Boosheid

Je bent boos. Waarom is jou dit overkomen? Waarom nu? Het is niet eerlijk! Je bent misschien boos op het lot, de wereld, zelfs op God.

3. Vechten

Je wilt in actie komen, er iets aan doen! Je gaat misschien gezonder eten, meer sporten, of je struint het internet af op zoek naar experimentele behandelingen. Veel van deze dingen zijn goed voor jouw algemene conditie en zeker aan te raden. Pas echter op dat je niet teveel tijd of geld steekt in zaken die niet bewezen zijn.

4. Verdriet

In deze fase komt het besef dat de diagnose echt waar is, en dat er weinig is dat je kunt doen om dit te veranderen. Je kunt daar heel erg verdrietig om zijn. Ga het verdriet niet uit de weg, maar deel het met anderen.

5. Aanvaarding

De diagnose krijgt steeds meer een plekje. Je merkt dat er nog heel veel kan en dat je nog steeds van het leven kunt genieten, al is het met beperkingen. Je kunt weer vooruit kijken en plannen maken.

Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Ervaringen van mantelzorgers
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met Parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast