Actief zijn met parkinson

Beweging en sporten kunnen een positieve invloed op het verloop van de ziekte van Parkinson hebben. Actief bezig zijn verbetert je coördinatie, balans en kracht. Daarnaast is het goed voor de mentale gezondheid, zoals aandacht en geheugen. Probeer daarom elke dag minimaal een half uur te bewegen. Vind jij het nog lastig om actief bezig te zijn? Bekijk dan eens onze acht tips om meer te bewegen met parkinson.

Mensen die actief bezig zijn, voelen zich beter. Dat geldt ook bij parkinson. Het is ook een goede manier om in contact te komen met andere mensen en er eens uit te zijn. Lees snel verder over hoe jij actief kunt zijn met parkinson, waar je moet beginnen en hoe je op een verantwoorde manier kunt sporten!

  • Geschikte sporten

    Sporten heeft een positief effect op de gezondheid. Sport en beweging helpt om het gewicht op peil te houden, maar ook om de coördinatie, balans, kracht en het uithoudingsvermogen te verbeteren. Het is daarom aan te raden dat mensen met parkinson regelmatig sporten en bewegen.

    Lees meer
  • Autorijden

    De ziekte van Parkinson heeft een grote impact op jouw dagelijkse leven. Misschien heb je net de diagnose gekregen en komen er allerlei vragen op je af. Ook als je langer parkinson hebt kan het zijn dat je met vragen zit. Bijvoorbeeld over wat je nog wel kunt doen en wat niet. Een voorbeeld hiervan is autorijden. De ziekte van Parkinson kan namelijk een negatieve invloed hebben op het rijden.

    Lees meer
  • Werk

    De ziekte van Parkinson heeft niet alleen grote gevolgen voor iemands privéleven: Parkinson beïnvloedt ook het functioneren op het werk. Naar schatting behoort 10 tot 20 procent van de mensen bij wie de diagnose Parkinson vastgesteld wordt op dat moment nog tot de beroepsbevolking. Gemiddeld hebben mensen al vijf jaar parkinson voordat de diagnose wordt gesteld. In die periode kan iemand merken dat het werken steeds moeilijker wordt, zonder dat duidelijk is waar dat precies aan ligt.

    Lees meer
Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Parkinson en sporten
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord