Parkinson medicatie

De neuroloog heeft een groot arsenaal aan verschillende medicijnen tot zijn beschikking waarmee hij/zij de behandeling voor jou op maat kan maken. Parkinsonmedicijnen kunnen worden onderverdeeld in verschillende klassen:

  1. Levodopa
  2. Dopamine-agonisten
  3. MAO-B remmers
  4. Anticholinergica
  5. Amantadine
  6. Natuurproducten
Parkinson ervaringen Karin
Karin 56 jaar (vrouw)
Als ik mijn slikmoment te veel uitstel, kan het zijn dat er spanning in mijn spieren komt en dat ik ga trillen. Zo’n tremor probeer ik te voorkomen. Regelmaat is toch wel het toverwoord.

Een groot gedeelte van deze medicijnen zijn capsules of tabletten. Dit valt onder orale medicatie. Er zijn ook behandelingen beschikbaar die anders werken of op een andere manier worden gegeven: via een pomp bijvoorbeeld of een elektrode. Deze behandelingen worden geavanceerde behandelingen genoemd en worden vooral later in de ziekte gebruikt.

Zorg voor inzicht met een dagboekje

Om jouw arts te helpen je een zo goed mogelijke behandeling te bieden bij parkinson, is het handig om een schema of dagboekje bij te houden. Noteer hierin wanneer je de medicatie slikt en wanneer de on/off episodes of dyskinesie plaatsvinden. Dit geeft jouw neuroloog belangrijke informatie over het verloop van de dag en helpt bij het verbeteren van de behandeling. Bekijk hier een voorbeeld van zo’n schema.

Ontdek hoe anderen omgaan met parkinson

Parkinson ervaringen Karin
Karin 56 jaar (vrouw)
Regelmaat is toch wel het toverwoord
Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Levodopa
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast