5 Tips om de relatie goed te houden

5 Tips om de relatie goed te houden banner

1. Praat met elkaar

De enige manier om ervoor te zorgen dat de ander je begrijpt is door te praten. Deel jouw gevoelens met elkaar, luister naar elkaar en geef elkaar de ruimte om zich te uiten. Probeer de ander te begrijpen. Sommige dingen zijn niet op te lossen door erover te praten maar het kan wel veel begrip geven door ze te bespreken. Een mooi boek om eens samen te lezen is het boek van Ad Nouws: “Mijn hoofd stottert soms meer dan mijn benen. Dit kan helpen het wederzijds begrip te vergroten. Ook samen een cursus doen kan helpen om meer inzicht te krijgen en tips voor hoe je met elkaar het prettigst kunt communiceren.

2. Wees duidelijk over jouw behoeftes

Ook al ken je elkaar nog zo lang, niemand kan gedachten lezen. Jouw partner wil het beste voor je, maar kan dat niet geven als hij/zij niet weet wat dat is. Word dus niet verdrietig of geïrriteerd als je niet krijgt wat je wilt. Leg uit waar je behoefte aan hebt, al is het maar gewoon een knuffel, of rust. Je zult zien dat jouw partner zijn/haar best zal doen dit aan je te geven.

3. Doe ook dingen apart

Juist als je erg op elkaar bent aangewezen, is het goed om af en toe dingen apart te doen. Je vindt het misschien leuk om met vrienden te gaan winkelen, terwijl jouw partner graag naar een muziekconcert gaat met een familielid. Voel je niet bezwaard om de zorg voor jouw partner af en toe aan iemand anders over te laten zodat je weer even op kunt laden met iets wat je leuk vindt om te doen. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor jouw partner: deze kan er misschien vreselijk van genieten om ook weer eens zelf op pad te zijn.

4. Blijf elkaar waarderen

Ook al kan jouw partner minder dan vroeger, hij of zij is nog steeds die persoon waar je van hield en houdt. Vertel elkaar regelmatig wat je aan elkaar waardeert en waarom je nog steeds zo graag bij elkaar bent. Dit maakt de relatie sterker.

5. Voer ook andere gesprekken

Voor je het weet is de ziekte van Parkinson een belangrijk onderdeel van de dagelijkse gesprekken. Hoe het gaat met de klachten, wat de dokter zei, of het alweer tijd is voor medicatie. Maar er is zoveel meer in het leven dan dat! Spreek tijden af waarop je niet over de ziekte praat, maar over jouw hobby’s, kinderen, kunst of het nieuws. Dit maakt dat jouw gesprekken interessant en verrassend blijven en dat je ook die andere kant van elkaar blijft zien.

Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Regie nemen over je leven
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast