Seksuele problemen bij parkinson

Seksuele problemen bij parkinson

Veel mensen met parkinson hebben op enig moment op de een of andere manier last van seksuele problemen. Deze klachten kunnen uiteenlopen van minder zin in seks (verlaagd libido) tot pijn bij het vrijen.

De klachten die mannen het meest melden, zijn: minder zin in seks, erectieproblemen, moeilijker een orgasme bereiken en vroegtijdig klaarkomen.

Vrouwen hebben ook last van verminderde zin in seks en het moeilijk krijgen van een orgasme. Daarnaast kunnen zij last hebben van pijn bij het vrijen en verminderde vochtigheid van de vagina.

Naast bovenstaande klachten wordt seks soms ook ingewikkelder door de lichamelijke klachten en moeite met bewegen. Veel mensen hebben daarnaast minder vertrouwen in hun lichaam. Dat kan ook de zin in seks verminderen.

Er zijn vaak wel oplossingen te vinden: zoals proberen te vrijen op momenten dat de medicatie optimaal werkt (meestal in de ochtend). Of gebruikte hulpmiddelen zoals Viagra of glijmiddel. Jouw arts kan je ook verwijzen naar een seksuoloog voor hulp en tips.

Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Parkinson en seksualiteit
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met Parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast