Hoe kan je beter en makkelijker eten

Als je moeite hebt met eten of jouw gewicht op peil te houden kan je dit het beste met jouw arts bespreken. Hij/zij kan je misschien helpen door jouw medicijnen aan te passen of medicijnen voor te schrijven die bijvoorbeeld de misselijkheid verminderen. Of een gespecialiseerde diëtist kan je verder helpen met een persoonlijk voedingsadvies. Vraag jouw arts of parkinsonverpleegkundige om een verwijzing.

1. Pas het servies aan

Maak het eten en drinken makkelijker: gebruik een glas met een zware bodem om het beven van jouw hand wat tegen te gaan. Je kunt ook een tuitbeker gebruiken of het kopje minder vol doen. Zet jouw bord wat hoger zodat de afstand naar jouw mond kleiner wordt. In Amerika is er een speciale lepel (Liftware) verkrijgbaar die de effecten van het beven tegengaan, waardoor je minder knoeit. Hopelijk komt deze binnenkort ook naar Nederland.

2. Meerdere keren per dag kleinere maaltijden eten

Als je last hebt van een vol gevoel en misselijkheid, helpt het om meerdere keren per dag kleinere maaltijden te eten. Ook is het dan beter om niet te vet te eten, maar lichte maaltijden te gebruiken.

3. Neem kleine hapjes en kauw goed

Neem kleine hapjes en kauw goed

4. Meer water drinken

Als je last hebt van verstopping, probeer dan meer water te drinken (8-10 glazen per dag is optimaal) en meer vezels te eten. Vezels zitten in granen, groente en fruit. Als dit niet genoeg helpt kan jouw arts of diëtist je medicatie geven om de verstopping te verlichten.

5. Eten pureren

Als je last hebt van kauw- en slikproblemen, kan jouw logopedist je helpen om jouw klachten te verminderen. Ook kan je jouw eten pureren waardoor het makkelijker door te slikken is. Als je je snel verslikt bij het drinken, kan je jouw drinken ook indikken waardoor het minder vloeibaar wordt. Dit vermindert het risico op verslikken.

Voor verdere tips over eten en voeding kan je ook de website van de Parkinsonvereniging bekijken.

Heb jij de controle over jouw ziekte?

Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de Parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.

Ook interessant: