Eten en voeding bij Parkinson

De ziekte van Parkinson kan invloed hebben op de eetlust, het gemak waarmee u eet en uw gewicht. Omdat uw gewicht en voedingsstatus heel belangrijk zijn voor uw algemene conditie is het belangrijk om aandacht te besteden aan uw eetpatroon.

Veel mensen met de ziekte van Parkinson hebben een te laag gewicht. Bij een deel van Parkinsonpatiënten (tussen de 2 en 24 procent) is er zelfs sprake van ondervoeding. Er zijn verschillende redenen waarom de ziekte problemen geeft met eten, voeding en gewicht.

Problemen met voeding, veroorzaakt door de ziekte van Parkinson

Verminderde eetlust

Veel mensen met de ziekte van Parkinson hebben last van verminderde eetlust, een vol gevoel en misselijkheid. Door de ziekte van Parkinson verandert de manier waarop de maag beweegt. Deze leegt zich minder vaak en op onregelmatige tijden. Hierdoor kunt u misselijk zijn of het gevoel hebben vol te zitten. Ook kunnen de medicijnen die u gebruikt een verminderde eetlust of misselijkheid geven.

Verstopping

Niet alleen de maag, maar ook de darmen bewegen zich onregelmatiger bij de ziekte van Parkinson. Hierdoor kan verstopping of obstipatie ontstaan. Dit wordt vaak erger gemaakt door het feit dat u zich minder beweegt dan vroeger. Ook als u minder vocht drinkt, kan dit de verstopping verergeren. Verstopping kan erg onprettig zijn en kan ertoe leiden dat u minder wil eten en drinken.

Kauw- en slikproblemen

Door stijfheid en traagheid van de mond en keelspieren kunnen kauw- en slikproblemen ontstaan. Tussen de 35 en 82 procent van de mensen met Parkinson heeft hier last van. Doordat kauwen en slikken lastiger gaat en veel moeite kost, gaan mensen vanzelf minder eten. Ook kan het zijn dat mensen bepaalde etenswaren gaan ontwijken, waardoor ze niet meer alles binnenkrijgen dat ze nodig hebben.

Problemen met bewegen

Sommige Parkinson-klachten kosten veel energie. Als u bijvoorbeeld last heeft van overbeweeglijkheid (dyskinesie) kunt u daar behoorlijk door afvallen. Eigenlijk heeft u nu meer eten nodig dan vroeger, maar vaak lukt het niet om zoveel meer tot u te nemen.

Ongewilde gewichtstoename

In bepaalde gevallen kan het ook zijn dat uw gewicht juist toeneemt. Dit kan het gevolg zijn van het feit dat u minder beweegt of sport dan vroeger. Ook kunnen sommige medicijnen leiden tot overmatig eten. Let op met overgewicht: het kan ervoor zorgen dat u moeilijker gaat bewegen of dat u last krijgt van uw gewrichten. Ook geeft het verhoogd risico op suikerziekte en hart- en vaatziekten.

Voeding bij de ziekte van Parkinson

Er zijn geen bewijzen dat er voedingsstoffen of vitamines zijn die de ziekte kunnen vertragen. Het wordt daarom afgeraden een speciaal dieet te volgen zonder daarover met uw arts te praten. Echter, uw conditie is wel afhankelijk van de voedingsstoffen die u binnenkrijgt. Het is heel erg belangrijk dat u gezond en gevarieerd blijft eten. Daarnaast zijn er nog een paar dingen waar mensen met Parkinson nog extra rekening mee moeten houden:

Eiwitten en levodopa

Eiwitten kunnen de opname van levodopa in de darmen en in de hersenen verstoren. Het wordt dus afgeraden om vlak voor of vlak na de inname van uw levodopatablet een eiwitrijke maaltijd te eten. U heeft echter wel eiwitten nodig om u goed te voelen, dus het is geen goed idee om ze uit uw dieet te verbannen. Soms wordt aangeraden om slechts één eiwitrijke maaltijd per dag te eten en de rest van de dag de inname te beperken. Praat hierover met uw diëtist.

Vitaminegebrek

Onderzoek laat zien dat mensen met Parkinson vaker tekort hebben aan vitamine D. Dit kan een hoger risico geven op een breuk als u valt. In sommige gevallen kan langdurig gebruik van levodopa leiden tot een gebrek aan vitamine B12. Het is goed om dit in de gaten te houden, aangezien vitamines kunnen worden aangevuld met vitaminesupplementen.

Heeft u de controle over uw ziekte?

Praat er over met uw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de Parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.

Ook interessant: