Belasting van naasten

Parkinson en de belasting van naasten

Als iemand de ziekte van Parkinson krijgt, dan heeft dit ook een grote impact op veel mensen in zijn of haar omgeving. De impact kan steeds groter worden naarmate de ziekte verergert. En daarmee ook de belasting van partner en kinderen, familie, vrienden en andere naasten.

Parkinson is een chronische, progressieve ziekte. Dit betekent dat de ziekte niet meer overgaat en dat na verloop van tijd de klachten toenemen. Daardoor kan het zijn dat u als partner meer zorg op u neemt. Vaak komt er ongemerkt steeds iets bij.

Daarbij komt ook nog eens dat bepaalde symptomen van Parkinson een extra belasting kunnen zijn voor u als naaste en voor uw relatie. Dat is niet altijd even makkelijk. Denk hierbij aan bijvoorbeeld veranderingen die te maken hebben met stemming en emotie of juist alledaagse activiteiten zoals koffie zetten en het uitruimen van de vaatwasser. Het is belangrijk om niet te onderschatten dat de ziekte van Parkinson ook effect heeft op uw leven. Dat helpt bij het vinden van een goede balans tussen wat u zelf nodig heeft en de zorg voor degene die Parkinson heeft: uw partner of ouder.

Hoe Parkinson de relatie beïnvloedt

Door een ziekte als Parkinson kan uw relatie veranderen. De onderlinge verhouding verandert mogelijk, doordat uw partner of ouder meer hulp nodig heeft en er daardoor meer op uw schouders terechtkomt. Het is dan zoeken naar een nieuw evenwicht.

Hierbij is het belangrijk samen te blijven lachen, huilen en praten. Ook is het belangrijk samen regelmaat aan te brengen in het dagelijks leven, samen te plannen en regelmatig te pauzeren tijdens activiteiten of afspraken. Het opzoeken van een rustige omgeving helpt ook daarbij.

Hoe gaat u als naaste om met Parkinson?

Zorgen voor een partner met de ziekte van Parkinson vraagt veel van u. Helpen met aankleden, de dagelijkse verzorging of medicatie nemen: na verloop van tijd zult u meer en meer zorg op u nemen. En steeds meer taken alleen oppakken, zoals het huishouden en regelen van financiële zaken. Los van het feit dat dit fysiek zwaar kan zijn, kan dit ook de mentale belasting verhogen. Daarom is het belangrijk dat u niet uw eigen welzijn uit het oog verliest en goed voor uzelf blijft zorgen

Zorgen voor een zieke ouder

Als een van uw ouders de diagnose Parkinson krijgt, dan kan dat invloed hebben op de relatie met uw ouders. U kunt zich als kind hierdoor belast voelen. Soms kan de zorg voor een ouder met de ziekte van Parkinson zelfs meer van u vragen dan u aankunt. En ook de niet-zieke ouder kan meer zorg nodig hebben en/of overbelast raken.
Mocht dit het geval zijn, trek dan zo snel mogelijk aan de bel en probeer de zorg voor uw ouders te verdelen.

Wanneer er de behoeft is aan meer steun, informatie en support zijn er enkele dingen die u kunt doen:

  • Praten met vrienden of vriendinnen. Zij kunnen extra steun bieden en er voor u zijn.
  • Praten met de huisarts. Indien nodig kan die je doorverwijzen naar andere professionals.
  • Meegaan naar de specialist.
Heeft u de controle over uw ziekte?

Praat er over met uw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de Parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.

Ook interessant: