Niet-motorische symptomen

Stemming en parkinson

Stemmingsklachten bij parkinson

Een gedeelte van de mensen met de ziekte van Parkinson krijgt in de loop van de tijd last van stemmingsklachten. De meest voorkomende klachten zijn depressie, apathie en ontremming.

Depressieve verschijnselen uiten zich onder andere door sombere gedachten, nergens meer plezier uithalen, slecht slapen en verandering van eetlust. De depressie kan worden veroorzaakt door de veranderingen in de hersenen als gevolg van de ziekte maar kan ook het gevolg zijn van het gevoel van verlies dat hoort bij een chronische ziekte. Waar de klachten ook vandaan komen, ze hebben een behoorlijke invloed op jouw leven. Dit terwijl er vaak wel wat aan te doen is; ofwel door een verandering van medicijnen of door begeleiding door een psycholoog. Hoewel het soms door de depressieve gevoelens moeilijk is om initiatief te nemen is het zeer de moeite waard om hulp te zoeken.

Een andere verandering van stemming die sommige mensen meemaken is ontremming. Dit komt minder vaak voor dan depressie. Apathie komt het minst voor.

Slaap
Heb jij de controle over jouw ziekte?

Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.

Ook interessant: