Niet-motorische symptomen

Ontremming bij parkinson

Ontremming bij parkinson

Ontremming betekent dat iemand extreem gedrag vertoont wat eigenlijk niet goed bij hem of haar past. Het kan zijn dat je opeens heel veel geld uit gaat geven, veel gaat gokken of buitensporige seksuele activiteiten vertoont. Ongeveer 10% van de mensen met parkinson heeft hier op enig moment last van. Als je ontremd bent heb je daar meestal zelf niet zoveel last van maar de omgeving merkt wel op dat het gedrag anders is dan normaal. Bovendien kan het gevaarlijk zijn voor jezelf of de mensen om je heen. Om deze reden is het belangrijk dat jouw naasten aan de bel trekken als zij het gevoel hebben dat deze situatie speelt.

Ontremming kan het gevolg zijn van de ziekte zelf maar ook het gevolg zijn van bepaalde parkinsonmedicatie. Het kan zijn dat deze medicatie dus niet zo geschikt voor jou is en er iets anders gezocht moet worden wat beter bij je past.

Maag-en darmklachten Pijn
Heb jij de controle over jouw ziekte?

Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.

Ook interessant: