Niet-motorische symptomen

Introductie

De veranderingen die plaatsvinden in de hersenen door de ziekte van Parkinson kunnen ook zorgen voor klachten die weinig met beweging te maken hebben. We noemen deze problemen niet-motorische symptomen. Deze klachten zijn minder bekend terwijl ze een grote invloed kunnen hebben op uw manier en kwaliteit van leven.

Het is niet zo dat alle verschijnselen bij alle mensen met Parkinson voorkomen. U kunt veel last hebben van het ene symptoom en helemaal niet van een ander symptoom. Of en welke klachten u heeft of in de toekomst krijgt is heel moeilijk te voorspellen. Wel zijn er voor veel van de problemen oplossingen te bedenken die de klachten kunnen verlichten.

Als u weet welke klachten door Parkinson veroorzaakt worden kunt u deze met uw dokter delen en samen op zoek gaan naar een manier om ze te verminderen. De niet-motorische problemen kunnen zich uiten op verschillende vlakken:

  1. Maag- en darmklachten
  2. Kwijlen
  3. Blaasproblemen
  4. Slaap
  5. Geheugen, aandacht en denken
  6. Stemming
  7. Ontremming
  8. Seksuele problemen

Heeft u de controle over uw ziekte?

Praat er over met uw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de Parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.

Ook interessant: