Motorische symptomen

Vlakke gelaatsuitdrukking

Als u stijfheid en bewegingsarmoede heeft in de spieren van uw gezicht, noemt men dat een maskergelaat. De gezichtsspieren bewegen dan minder en de gelaatsuitdrukking wordt vlakker. Dit kan door de omgeving soms worden uitgelegd als afstandelijkheid of onverschilligheid, dus het is belangrijk aan uw geliefden en goede vrienden uit te leggen waarom u misschien niet zoveel emoties of interesse laat zien terwijl u die natuurlijk nog wel heeft.

Wat kunt u nog meer doen?

Ten eerste is dat het gebruik van medicijnen. Deze kunnen veel vermindering geven van de motorische klachten. Er zijn veel mensen die u kunnen helpen met het vinden van oplossingen zoals een in Parkinson gespecialiseerde ergotherapeut en de fysiotherapeut. U kunt deze hulpverleners onder andere vinden via de zorgzoeker van Parkinsonnet. Ook uw neuroloog kan u helpen de juiste hulp hierin te vinden.

Andere mensen met de ziekte van Parkinson hebben misschien ook wel goede tips. U kunt deze lotgenoten ontmoeten op verschillende manieren, zoals via uw arts of ziekenhuis, de Parkinsonvereniging, een Parkinsoncafé of via Facebook.

Heeft u de controle over uw ziekte?

Praat er over met uw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de Parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.

Ook interessant: