Motorische symptomen

Trillen/tremor

Het schudden, beven of trillen van een ledemaat wordt een tremor genoemd. Het overgrote deel van de mensen met Parkinson heeft een tremor. Het is vaak een van de eerste symptomen die opvallen. De tremor begint altijd aan één kant van het lichaam. Meestal is het in één bepaald lichaamsdeel zoals een hand of been.

Het trillen is vaak vooral aanwezig als u het lichaamsdeel niet gebruikt dus in rust; maar het kan ook optreden als u een beweging maakt zoals het drinken van een glas water. Dit kan natuurlijk heel lastig zijn in het dagelijks leven. Veel mensen vinden het een vervelende klacht. Als u last heeft van een tremor in rust kan het soms helpen om in een kleine bal of pen te knijpen omdat dit de trilling af kan laten nemen. Medicijnen die helpen tegen de ziekte van Parkinson kunnen vaak de tremor ook verminderen hoewel er wel onderlinge verschillen bestaan in de werkzaamheid.
Aan de andere kant zijn er ook medicijnen (zoals medicijnen tegen epilepsie) die het trillen juist kunnen versterken.
Het is goed om klachten van trillen die u als vervelend ervaart te bespreken met uw neuroloog. Er kan dan gekeken worden of er iets aan te doen is.

Wat kunt u nog meer doen?

Ten eerste is dat het gebruik van medicijnen. Deze kunnen veel vermindering geven van de motorische klachten. Er zijn veel mensen die u kunnen helpen met het vinden van oplossingen zoals een in Parkinson gespecialiseerde ergotherapeut en de fysiotherapeut. U kunt deze hulpverleners onder andere vinden via de zorgzoeker van Parkinsonnet. Ook uw neuroloog kan u helpen de juiste hulp hierin te vinden.

Andere mensen met de ziekte van Parkinson hebben misschien ook wel goede tips. U kunt deze lotgenoten ontmoeten op verschillende manieren, zoals via uw arts of ziekenhuis, de Parkinsonvereniging, een Parkinsoncafé of via Facebook.

Heeft u de controle over uw ziekte?

Praat er over met uw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de Parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.

Ook interessant: