Motorische symptomen Stijfheid en rigiditeit

rigiditeit

Wat is rigiditeit?

Stijfheid wordt ook wel rigiditeit genoemd en is een motorisch symptoom van Parkinson. Mensen hebben last van een gespannen gevoel in de armen of schouders maar soms ook in de romp, heupen of benen. Hierdoor kunt u krom gaan staan en kunt u maar kleine stapjes nemen als u loopt.

Hoe ontstaat rigiditeit?

De stijfheid ontstaat doordat alle spieren doorlopend een klein beetje zijn aangespannen. Als u dan een beweging wil maken geven de spieren weerstand. Dat kost veel kracht en energie waardoor u van deze stijfheid heel moe kan worden en daarnaast kan uw lijf pijnlijk aanvoelen. Hoewel het soms veel moeite kost helpt het wel om te blijven bewegen zodat de spieren zo soepel mogelijk blijven.

Wat kunt u nog meer doen?

Ten eerste is dat het gebruik van medicijnen. Deze kunnen veel vermindering geven van de motorische klachten. Er zijn veel mensen die u kunnen helpen met het vinden van oplossingen zoals een in Parkinson gespecialiseerde ergotherapeut en de fysiotherapeut. U kunt deze hulpverleners onder andere vinden via de zorgzoeker van Parkinsonnet. Ook uw neuroloog kan u helpen de juiste hulp hierin te vinden.

Andere mensen met de ziekte van Parkinson hebben misschien ook wel goede tips. U kunt deze lotgenoten ontmoeten op verschillende manieren, zoals via uw arts of ziekenhuis, de Parkinsonvereniging, een Parkinsoncafé of via Facebook.

Heeft u de controle over uw ziekte?

Praat er over met uw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de Parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.

Ook interessant: