Motorische symptomen Stijfheid en rigiditeit

rigiditeit

Wat is rigiditeit?

Stijfheid wordt ook wel rigiditeit genoemd en is een motorisch symptoom van Parkinson. Mensen hebben last van een gespannen gevoel in de armen of schouders maar soms ook in de romp, heupen of benen. Hierdoor kan je krom gaan staan en kan je maar kleine stapjes nemen als je loopt.

Hoe ontstaat rigiditeit?

De stijfheid ontstaat doordat alle spieren doorlopend een klein beetje zijn aangespannen. Als je dan een beweging wilt maken geven de spieren weerstand. Dat kost veel kracht en energie waardoor je van deze stijfheid heel moe kan worden en daarnaast kan jouw lijf pijnlijk aanvoelen. Hoewel het soms veel moeite kost helpt het wel om te blijven bewegen zodat de spieren zo soepel mogelijk blijven.

Wat kan je nog meer doen?

Ten eerste is dat het gebruik van medicijnen. Deze kunnen veel vermindering geven van de motorische klachten. Er zijn veel mensen die je kunnen helpen met het vinden van oplossingen zoals een in Parkinson gespecialiseerde ergotherapeut en de fysiotherapeut. Je kunt deze hulpverleners onder andere vinden via de zorgzoeker van Parkinsonnet. Ook jouw neuroloog kan je helpen de juiste hulp hierin te vinden.

Andere mensen met de ziekte van Parkinson hebben misschien ook wel goede tips. Je kunt deze lotgenoten ontmoeten op verschillende manieren, zoals via jouw arts of ziekenhuis, de Parkinsonvereniging, een Parkinsoncafé of via Facebook.

Heb jij de controle over jouw ziekte?

Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de Parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.

Ook interessant: