Motorische symptomen

Evenwichtsproblemen bij parkinson

Evenwichtsproblemen bij parkinson

Door de ziekte van Parkinson kan men evenwichts- of balansproblemen ervaren. Mensen hebben moeite met zich omdraaien (staand of zelfs in bed) en kunnen vallen als ze even niet goed opletten. Extra vervelend is dat de meeste mensen zichzelf niet zo goed kunnen opvangen doordat ze ook last hebben van stijfheid en bewegingsarmoede. Het is dus in zo’n geval belangrijk om voorzichtig te lopen en ervoor te zorgen dat er thuis zo min mogelijk obstakels zijn.

Wat kan je nog meer doen?

Ten eerste is dat het gebruik van medicijnen. Deze kunnen veel vermindering geven van de motorische klachten. Er zijn veel mensen die je kunnen helpen met het vinden van oplossingen zoals een in parkinson gespecialiseerde ergotherapeut en de fysiotherapeut. Je kunt deze hulpverleners onder andere vinden via de zorgzoeker van Parkinsonnet. Ook jouw neuroloog kan je helpen de juiste hulp hierin te vinden.

Andere mensen met de ziekte van Parkinson hebben misschien ook wel goede tips. Je kunt deze lotgenoten ontmoeten op verschillende manieren, zoals via jouw arts of ziekenhuis, de Parkinsonvereniging, een Parkinsoncafé of via Facebook.

Bewegingsarmoede On/Off fenomeen
Heb jij de controle over jouw ziekte?

Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.

Ook interessant: