Motorische symptomen

Evenwichtsproblemen

Door de ziekte van Parkinson kan men evenwichts- of balansproblemen ervaren. Mensen hebben moeite met zich omdraaien (staand of zelfs in bed) en kunnen vallen als ze even niet goed opletten. Extra vervelend is dat de meeste mensen zichzelf niet zo goed kunnen opvangen doordat ze ook last hebben van stijfheid en bewegingsarmoede. Het is dus in zo’n geval belangrijk om voorzichtig te lopen en ervoor te zorgen dat er thuis zo min mogelijk obstakels zijn.

Wat kunt u nog meer doen?

Ten eerste is dat het gebruik van medicijnen. Deze kunnen veel vermindering geven van de motorische klachten. Er zijn veel mensen die u kunnen helpen met het vinden van oplossingen zoals een in Parkinson gespecialiseerde ergotherapeut en de fysiotherapeut. U kunt deze hulpverleners onder andere vinden via de zorgzoeker van Parkinsonnet. Ook uw neuroloog kan u helpen de juiste hulp hierin te vinden.

Andere mensen met de ziekte van Parkinson hebben misschien ook wel goede tips. U kunt deze lotgenoten ontmoeten op verschillende manieren, zoals via uw arts of ziekenhuis, de Parkinsonvereniging, een Parkinsoncafé of via Facebook.

Heeft u de controle over uw ziekte?

Praat er over met uw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de Parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.

Ook interessant: