Hoe kunt u beter en makkelijker eten

Als u moeite heeft met eten of uw gewicht op peil te houden kunt u dit het beste met uw arts bespreken. Hij/zij kan u misschien helpen door uw medicijnen aan te passen of medicijnen voor te schrijven die bijvoorbeeld de misselijkheid verminderen. Of een gespecialiseerde diëtist kan u verder helpen met een persoonlijk voedingsadvies. Vraag uw arts of parkinsonverpleegkundige om een verwijzing.

1. Pas het servies aan

Maak het eten en drinken makkelijker: gebruik een glas met een zware bodem om het beven van uw hand wat tegen te gaan. U kunt ook een tuitbeker gebruiken of het kopje minder vol doen. Zet uw bord wat hoger zodat de afstand naar uw mond kleiner wordt. In Amerika is er een speciale lepel (Liftware) verkrijgbaar die de effecten van het beven tegengaan, waardoor u minder knoeit. Hopelijk komt deze binnenkort ook naar Nederland.

2. Meerdere keren per dag kleinere maaltijden eten

Als u last heeft van een vol gevoel en misselijkheid, helpt het om meerdere keren per dag kleinere maaltijden te eten. Ook is het dan beter om niet te vet te eten, maar lichte maaltijden te gebruiken.

3. Neem kleine hapjes en kauw goed

Neem kleine hapjes en kauw goed

4. Meer water drinken

Als u last heeft van verstopping, probeer dan meer water te drinken (8-10 glazen per dag is optimaal) en meer vezels te eten. Vezels zitten in granen, groente en fruit. Als dit niet genoeg helpt kan uw arts of diëtist u medicatie geven om de verstopping te verlichten.

5. Eten pureren

Als u last heeft van kauw- en slikproblemen, kan uw logopedist u helpen om uw klachten te verminderen. Ook kunt u uw eten pureren waardoor het makkelijker door te slikken is. Als u zich snel verslikt bij het drinken, kunt u uw drinken ook indikken waardoor het minder vloeibaar wordt. Dit vermindert het risico op verslikken.

Voor verdere tips over eten en voeding kunt u ook de folder van de Parkinsonvereniging lezen.

Heeft u de controle over uw ziekte?

Praat er over met uw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de Parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.

Ook interessant: