Maak kennis met Martijn

Persoonlijk verhaal parkinson van Martijn
 • 62 jaar (man)
 • 8 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson.
 • Iedere dag met sport bezig
 • Ik heb door corona mijn neuroloog al anderhalf jaar niet gezien

Martijn kreeg in 2013 de diagnose parkinson. Hij had al sinds 2010 een moeilijke periode met hartproblemen en een depressie. Van de psychiater kwam hij bij de neuroloog. Destijds was hij stram en liep met een rollator, nu is hij iedere dag met sport bezig. ‘Bewegen, bewegen, bewegen’ is zijn motto. Martijn heeft veertig jaar een relatie. Zijn vrouw en hij krijgen al 22 jaar hun ‘zorgkind’ over de vloer, een meisje van 24 met het syndroom van Down. Martijn bokst graag en wandelt met de hond.

Martijn vertelt over zorg op afstand

Zorg voor kind in coronatijd

Martijn: “Ik verveel me niet in coronatijd. Ons zorgkind is vaker bij ons, omdat haar ouders beiden in de acute zorg werken. Doordeweeks woont ze onder begeleiding en in het weekend komt ze bij ons als haar ouders dienst hebben. Sinds 1992 gaat ze met ons ook op zomervakantie.

Kwetsbaar

Wel mis ik de sociale contacten. Mijn activiteiten zijn gestopt: het Parkinson Café heeft nu geen bijeenkomsten en mijn boksles heb ik zelf afgezegd omdat ik dat niet ‘coronaproof’ vond: je staat dan heel dicht op elkaar. De fysiotherapie is van twee naar één keer in de week gegaan. Ik houd me gedeisd, want ik wil geen corona oplopen. Naar de supermarkt ga ik alleen als het echt moet. Naast mijn parkinson heb ik een hart- en vaatziekte en nierfalen, dus ik ben kwetsbaar.

Telefonisch consult

Door corona ben ik al anderhalf jaar niet meer bij de neuroloog geweest. De gesprekken gaan nu telefonisch. Als corona voorbij is, wil ik mijn arts weer in de ogen kunnen kijken. Tijdens een ‘live’ consult komen vaak vragen naar boven en dat heb ik tijdens een telefoongesprek niet. Telefonisch heeft ook voordelen; wat mij betreft wisselen we telefonisch en live straks af.”

Wil je meer weten over zorg op afstand? Lees hier verder:

Maak ook kennis met…

Persoonlijk verhaal parkinson van Marieke
Marieke
Afspraken verlopen telefonisch, wat ik eigenlijk heel prettig vind. Door mijn vragen van tevoren op papier te zetten, zorg ik dat wel alles aan bod komt. Kom meer te weten over Marieke
Persoonlijk verhaal parkinson van Karin
Karin
Met mijn neuroloog bel ik, met de parkinsonverpleegkundige mail ik. Na coronatijd zou ik echt contact en online wel willen afwisselen. Kom meer te weten over Karin
Persoonlijk verhaal parkinson van André
André
In coronatijd kan ik niet met een groepje afspreken of naar de sportschool, dus moet ik nu zelf de discipline opbrengen. Dat doe ik door vaker met de hond te lopen. En ik heb een boksbal gekocht om zelf mee aan de slag te gaan. Kom meer te weten over Andre
Persoonlijk verhaal parkinson van Marieke
Marieke
 • 54 jaar (vrouw)
 • 9 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson.
 • Volledig afgekeurd
 • Na de diagnose parkinson wilde ik zo lang mogelijk wachten met medicatie
Lees interview met Marieke
Persoonlijk verhaal parkinson van Karin
Karin
 • 56 jaar (vrouw)
 • 8 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson.
 • Verricht al 3 jaar vrijwilligerswerk
 • Regelmaat is toch wel het toverwoord
Lees interview met Karin
Persoonlijk verhaal parkinson van André
André
 • 55 jaar (man)
 • 11 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson.
 • Werkt niet meer
 • Maak je vandaag geen zorgen om wat je morgen misschien niet meer kan
Lees interview met André
Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Ervaringen van anderen
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met Parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast