Toediening via de huid (levodopa)

Levodopa is een stof die in de hersenen wordt omgezet in dopamine. Hierdoor wordt het tekort aan dopamine bij mensen met de ziekte van Parkinson tijdelijk tegengegaan. Levodopa bestaat in verschillende vormen. Het is beschikbaar als tablet, capsule, gel en vloeibare oplossing. De gel en vloeibare oplossing kunnen via een pomp toegediend worden. Dit kan via de dunne darm of via de huid. Op deze pagina vind je meer informatie over de toediening van levodopa via de huid.

Levodopa via pomp parkinson

Hoe werkt levodopa via de huid?

Levodopa kan alleen via de huid worden toegediend als vloeibare oplossing. Toediening via de huid wordt ook wel subcutaan genoemd, wat letterlijk 'onderhuids' betekent. In de vloeibare oplossing zit foslevodopa en foscarbidopa. Deze combinatie wordt gebruikt om de symptomen van de ziekte van Parkinson te verminderen. Foslevodopa wordt in het lichaam omgezet in levodopa en uiteindelijk in dopamine. Foscarbidopa wordt in het lichaam omgezet in carbidopa. Dit zorgt ervoor dat de levodopa pas in de hersenen, waar het nodig is, wordt omgezet in dopamine.

Door te weinig dopamine kun je klachten krijgen die horen bij de ziekte van Parkinson, zoals beven, stijve spieren, langzaam bewegen en problemen met je evenwicht. Door de behandeling met foslevodopa krijg je meer dopamine in het lichaam met als gevolg dat deze klachten minder worden.

De oplossing wordt toegediend via een canule die net onder de huid zit. Een canule is een heel klein, hol buisje gemaakt van kunststof. Deze breng je aan met een injectieapparaat en wordt op de plek gehouden door een pleister. Om huidproblemen te voorkomen, kun je de canule maximaal 3 dagen op dezelfde plek laten zitten.

De canule is verbonden met een slangetje aan een pomp, waar de vloeibare oplossing met foslevodopa en foscarbidopa in zit. Deze pomp zorgt er 24 uur per dag voor dat het lichaam medicatie krijgt. Dit gebeurt rechtstreeks via de huid. De inhoud van de maag en de daardoor wisselende opname in het lichaam wordt daarmee omzeild. Er is dus altijd een stabiele hoeveelheid levodopa in het bloed en de hersenen aanwezig, waardoor je minder last hebt van schommelingen en on/off episodes.

Hoe verloopt de behandeling?

Als jij en jouw arts besluiten dat je levodopa gaat toedienen via de huid, wordt er gedurende de eerste periode gezocht naar de dosering die voor jou het beste werkt. Dit kan tijdens een opname van enkele dagen in het ziekenhuis of thuis. Je krijgt begeleiding van een gespecialiseerde verpleegkundige die je helpt met het bereiden en toedienen van de dosering en het gebruik van de pomp. Er is geen operatie nodig.

Nadelen en bijwerkingen van levodopa via de huid

Het gebruik van de canule kan voor bijwerkingen zorgen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn ontstekingen en huidreacties op de plek van de canule, zoals abcesvorming, een rode kleur van de huid en pijn. De meest voorkomende bijwerkingen als gevolg van foslevodopa-foscarbidopa zijn angst, duizeligheid of hallucinaties. Lees voor alle bijwerkingen de bijsluiter van dit product.

Niet altijd geschikt

Niet alle parkinsonpatiƫnten komen in aanmerking voor een behandeling met levodopa via de huid. Redenen om geen levodopa via de huid te kunnen gebruiken zijn onder andere ernstige hartproblemen of een hoge oogdruk. Bespreek altijd met jouw arts welke behandeling voor jou het meest geschikt is.

Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Levodopa via de dunne darm
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast