Maak kennis met Karin

Ervaring ziekte van Parkinson Karin
 • 56 jaar (vrouw)
 • 8 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson.
 • Verricht al 3 jaar vrijwilligerswerk
 • Regelmaat is toch wel het toverwoord

Karin (56) kreeg tien jaar geleden klachten aan haar schouder. Van de huisarts kwam ze bij de orthopeed en later bij een neuroloog. Pas twee jaar later toen ze op het strand aan haar sporen zag dat haar been sleepte, leidde dit tot onderzoek naar parkinson. Ze is drie jaar geleden gestopt met werken en besteedt haar tijd aan yoga en aan vrijwilligerswerk bij de Parkinson Vereniging. Het gaat nu heel goed.

Regelmaat is het toverwoord

Wekker zetten

Karin: “Voorheen zette ik de wekker voor mijn slikmomenten. Maar het gebeurde regelmatig dat de wekker ging en dat ik dacht: ‘Nu even niet’. Dan was ik druk met iets of wilde ik net even iets eten. Nu slik ik meer op gevoel. Mijn laatste pil neem ik altijd een uur na het avondeten. Want als ik ’s avonds laat een pil neem, slaap ik slechter en ’s nachts kan ik goed zonder medicatie.

Schema met eten

Als je kort voor of na je pil eet, wordt de levodopa slechter opgenomen. Daar let ik wel op. Ik probeer zo veel mogelijk regelmaat aan te houden. Als ik vroeg wakker word, ruim voor mijn slikmoment, dan eet ik licht en doe ik eerst een yogasessie. Daarna neem ik dan mijn medicijn.

Tremor voorkomen

Soms ben ik zo lekker aan het mediteren dat het ineens een uur later is. Het is op zich niet erg om mijn pillen een uurtje later te nemen. Maar als ik mijn slikmoment te veel uitstel, kan het zijn dat er spanning in mijn spieren komt en dat ik ga trillen. Zo’n tremor probeer ik te voorkomen. Regelmaat is toch wel het toverwoord.”

Leestips van de redactie:

Maak ook kennis met…

Ervaring ziekte van Parkinson André
André
Als ik ga fietsen in de bergen, moet ik zowel de beruchte ‘hongerklop’ als de medicijnklop voorkomen. Kom meer te weten over André
Ervaring ziekte van Parkinson Marieke
Marieke
Op vakantie vergeet ik wel eens hoe laat het is. Dan merk ik ineens dat ik mijn pillen nodig heb. Kom meer te weten over Marieke
Ervaring ziekte van Parkinson André
André
Bij wearing-off kan ik het beste gaan zitten tot de medicatie werkt. Daarna ben ik weer helemaal het mannetje. Kom meer te weten over André
Ervaring ziekte van Parkinson André
Andre
 • 55 jaar (man)
 • 11 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson.
 • Werkt niet meer
 • Maak je vandaag geen zorgen om wat je morgen misschien niet meer kan
Lees interview met André
Ervaring ziekte van Parkinson Marieke
Marieke
 • 54 jaar (vrouw)
 • 9 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson.
 • Volledig afgekeurd
 • Na de diagnose parkinson wilde ik zo lang mogelijk wachten met medicatie
Lees interview met Marieke
Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Ervaringen van anderen
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met Parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast