Maak kennis met Karin
- 56 jaar (vrouw)
- 8 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson.
- Verricht al 3 jaar vrijwilligerswerk
- Regelmaat is toch wel het toverwoord
Karin kreeg tien jaar geleden klachten aan haar schouder. Van de huisarts kwam ze bij de orthopeed en later bij een neuroloog. Pas twee jaar later toen ze op het strand aan haar sporen zag dat haar been sleepte, leidde dit tot onderzoek naar parkinson. Ze is drie jaar geleden gestopt met werken en besteedt haar tijd aan yoga en aan vrijwilligerswerk bij de Parkinson Vereniging. Het gaat nu heel goed en haar ziekte is vrij stabiel.
Het gaat er vooral om dát je beweegt
Fit blijven
Karin: “Fit blijven is mijn manier om de regie te pakken over mijn leven met parkinson. Na de diagnose wilde ik vooral geen ‘dood plantje’ worden. Ik ben elke dag aan yoga gaan doen. Toen ik drie jaar geleden volledig werd afgekeurd, had ik de ruimte om naar India te gaan en me daar verder te verdiepen in yoga.
Ruimte in je hoofd
Yoga is goed voor je lichaam en geest. Omdat je ruimte vrijmaakt in je hoofd, kun je daarna beter focussen. Yoga helpt ook mijn lichaam door de aandacht op specifieke plekken te richten en met mijn adem naar de pijn te gaan. En omdat ik me veel verdiep in yoga, houd ik mijn hersenen wakker.
Bewegen, bewegen
Voor mij is yoga de manier, maar het gaat er vooral om dat je beweegt. Ik volg bijvoorbeeld ook wekelijks een les boksen. Belangrijk is dat je iets doet wat bij je past. Pas als je iets leuk vindt, kun je het ook echt volhouden. Het is wel de moeite waard om yoga een keer uit te proberen. Ik ben nu bezig om meer yogadocenten in het land geïnteresseerd te krijgen in yoga voor parkinsonpatiënten. Want yoga is nog fijner als je traint met lotgenoten die niet in de meest lenige houding liggen. En met wie je persoonlijke verhalen kunt uitwisselen.”
Zoek je meer tips en inspiratie om zelf ook meer te gaan bewegen? Lees hier verder:
Maak ook kennis met…
Ik doe twee keer in de cardio-fitness en een keer boksen. Verder wandel ik veel met de hond, zeker in coronatijd. Kom meer te weten over Martijn
Ik beweeg genoeg, ben altijd bezig in en om huis en loop veel met de honden. Kom meer te weten over Leen
Elke dag sporten is goed voor mijn lijf en geest. In coronatijd is dat lastiger omdat er geen lessen zijn, maar ik ga wel dagelijks lopen of fietsen. Kom meer te weten over André
- 62 jaar (man)
- 8 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson.
- Iedere dag met sport bezig
- Ik heb door corona mijn neuroloog al anderhalf jaar niet gezien
- 63 jaar (man)
- 6 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson.
- Werkt niet meer maar is altijd bezig
- Bij vragen zoek ik lotgenoten op
- 55 jaar (man)
- 11 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson.
- Werkt niet meer
- Maak je vandaag geen zorgen om wat je morgen misschien niet meer kan
5-5 Regel
Ondanks dat de ziekte van Parkinson voor ieder persoon anders verloopt, wordt in de praktijk vaak gebruik gemaakt van de 5-5 regel. Dit helpt jou en je arts om alert te blijven op het vorderen van de ziekte. Met deze regel wordt het volgende bedoeld: wanneer je 5 jaar de ziekte van Parkinson hebt heeft en minimaal 5 keer per dag hiervoor Levodopa tabletten slikt, heb je een extra bespreekmoment met je arts. Je bespreekt hoeveel uur per dag het goed gaat (on-momenten), hoeveel last je hebt van te veel medicatie in het bloed (dyskinesieën) of te weinig (wearing off-moment) en of je last hebt van bijwerkingen van overige medicatie. Ook wordt besproken hoe vaak “on” en “off” momenten elkaar afwisselen (on-off fluctuaties) en of het effect van je medicijnen nog voorspelbaar is en hoe belastend dat voor je is. Je bespreek daarna samen of je klachten met je huidige medicatie voldoende behandeld worden.
Weet je zeker dat je deze site wilt verlaten?
Er wordt in uw browser een nieuw tabblad geopend waarmee u een andere website met aanvullende informatie kunt bekijken.
AbbVie is niet verantwoordelijk voor de inhoud of links van die website en AbbVie stemt niet zondermeer in met de links waar die website naar verwijst. Wees u er zich van bewust dat deze andere website mogelijk andere standaardvoorwaarden heeft en een andere regeling voor de gegevensbescherming hanteert. AbbVie is hier niet voor verantwoordelijk. Andersom betekent de verwijzing van AbbVie naar deze website NIET dat verdermetparkinson.nl of AbbVie wordt goedgekeurd door de website waarnaar wordt verwezen.
Ga door
Meer lezen over Eten en voeding bij parkinson.
Meer lezen over Schommelingen in de werking van de medicijnen.
Meer lezen over de 5-5 regel.