Maak kennis met Rayan

 • 70 jaar (man)
 • Getrouwd met Madeleine (65 jaar). Zij werd 3 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson
 • Sport graag en geeft les aan vluchtelingen
 • Ik luister veel podcasts over parkinson

Rayan komt oorspronkelijk uit Irak. Hij is 45 jaar getrouwd met Madeleine. Hij is gepensioneerd en als vrijwilliger ondersteunt hij vluchtelingen. Madeleine werkt 3 ochtenden per week als doktersassistente. Madeleine neemt door haar ziekte weinig initiatief en heeft moeite met keuzes maken. Dat ervaart Rayan als een grote verantwoordelijkheid. Hij verdiept zich goed in de ziekte van Parkinson en probeert zijn vrouw te activeren en stimuleren. Zo stelt hij haar bijvoorbeeld vragen als ze samen het nieuws kijken. Rayan probeert zo goed mogelijk voor Madeleine te zorgen door lekker voor haar te koken en samen te lachen. Ze proberen samen zoveel mogelijk te genieten.

Rayan vertelt over hoe hij aan informatie over parkinson komt

Niet serieus genomen

De relatie met de neuroloog vinden zowel ik als mijn vrouw niet prettig. Mijn vrouw had laatst iets gelezen over de behandeling van de ziekte van Parkinson en ze had dat meegenomen, maar dat werd door de neuroloog niet serieus genomen. Hij legde het gelijk weg en ze stond na 5 minuten alweer buiten.

In de gaten houden

Een paar jaar geleden deed mijn vrouw mee aan een onderzoek in Nijmegen. Nou dan word je goed in de gaten gehouden. Er worden testen gedaan en af en toe ook een scan. Van dat alles is nu geen sprake meer. En omdat mijn vrouw sport met andere mensen met parkinson, hoort ze hoe het soms ook anders kan gaan.

Gesprek met de verpleegkundige

Binnenkort heeft mijn vrouw een afspraak met de nieuwe verpleegkundige. Met haar gaat ze bespreken dat ze graag een andere neuroloog wil zien. Mijn tip? Verdiep je goed in de informatie over de ziekte van Parkinson en blijf kritisch of je de goede hulpverleners om je heen hebt.

Maak ook kennis met…

Jolien
Mijn man leunt steeds meer op mij. Dat ben ik niet van hem gewend. Ook vraagt hij meer bevestiging. Hij vindt veel dingen spannend. Kom meer te weten over Jolien
Ruud
Mijn vrouw is vaak moe. Als er een feestje is, bekijken we of ze wel of niet mee kan gaan. Ik ga soms met vrienden naar een optreden. Kom meer te weten over Ruud
Marina
Ik werkte niet. Mijn leven stond helemaal in het teken van de zorg voor mijn moeder. Kom meer te weten over Marina
Jolien
 • 60 jaar (vrouw)
 • Echtgenoot van Barend (75). Hij werd 3 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson
 • Werkt in het onderwijs
 • Ik pak bewust tijd voor mezelf
Lees interview met Jolien
Ruud
 • 68 jaar (man)
 • Getrouwd met Marja (66 jaar). Zij werd 5 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson.
 • Gepensioneerd buschauffeur. Rijdt zo af en toe nog een rit.
 • Het is belangrijk om er samen over te blijven praten
Lees interview met Ruud
Marina
 • 50 jaar (vrouw)
 • Marina zorgde 20 jaar voor haar moeder Ans met parkinson. Zij overleed in 2018
 • Kijkt graag tv
 • Ik ben mezelf voorbijgelopen
Lees interview met Marina
Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp

Parkinson en mantelzorg
Sommige mensen met de ziekte van Parkinson, kunnen wel wat extra hulp gebruiken. Denk aan mantelzorg: hulp van mensen in de omgeving wanneer er extra ondersteuning nodig is. Wat mantelzorgen precies inhoudt en hoe je als mantelzorger de juiste zorg kan bieden, lees je hier.
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met Parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast