Maak kennis met Marieke

Parkinson ervaring Marieke
 • 54 jaar (vrouw)
 • 9 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson.
 • Volledig afgekeurd
 • Na de diagnose parkinson wilde ik zo lang mogelijk wachten met medicatie

Marieke (54) weet sinds 2012 dat ze parkinson heeft. Ze woont samen met man en dochter van negentien. Haar werk heeft ze moeten afbouwen en ze is nu helemaal afgekeurd. Het gaat relatief goed, er is minder snel progressie. Het lastigst vindt ze het onvoorspelbare energieniveau. Marieke doet veel vrijwilligerswerk. Dubbeltaken zijn lastig, maar sporten bijvoorbeeld gaat heel goed: ze hockeyt, tennist, golft en wandelt.

Ik wil samen beslissen in de spreekkamer

Keuzes maken

Marieke: “Na de diagnose parkinson wilde ik zo lang mogelijk wachten met medicatie, terwijl het advies was wel te beginnen. Mijn arts schetste de mogelijkheden, maar ik zat nog in de ontkenning en wilde niet. Starten met medicatie betekende voor mij erkenning van mijn ziekte, en daar was ik nog niet aan toe. Ik wilde het liefst ‘gewoon’ zijn. Ik ben heel blij dat ik uiteindelijk met het advies van de arts ben meegegaan. Dit moment was wel de belangrijkste keuze tot nu toe.

Symptomen benoemen

Als ik naar de arts ga, lees ik me in en schrijf ik vragen op. Ik bedenk goed of een bepaald verschijnsel me is opgevallen de laatste tijd, of dat er iets is waar ik last van heb. Soms toets ik het bij mijn gezin: had ik dit loopje altijd al of is dit nieuw? Of ik pols bij een vriendin of zij ook meer last van haar ogen heeft: komt dat door onze leeftijd of is het een symptoom van parkinson?

Opties bespreken

Tijdens het consult gaat het over mijn welbevinden en mijn gewenste standaard. Mijn arts weet dat ik zoveel mogelijk wil blijven doen wat ik deed, en neemt dat mee in zijn advies over het type medicatie, de dosis en de verhouding tussen de verschillende medicijnen. Hij schetst de voor- en de nadelen van de verschillende opties. Vaak komt zijn verhaal overeen met wat ik heb gelezen. Dat maakt het gemakkelijk om samen de beslissing te nemen.”

Leestips van de redactie:

Maak ook kennis met…

Parkinson ervaring Martijn
Martijn
Ik kreeg de keuze tussen twee pompen. Omdat ik nog vóór mijn vakantie een oplossing wilde, heb ik de beslissing snel en zelf gemaakt Kom meer te weten over Martijn
Parkinson ervaring Ingrid
Ingrid
Als je iets niet begrijpt van wat de arts vertelt, vraag dan door. Dat is belangrijk om zelf mee te kunnen beslissen over je behandeling Kom meer te weten over Ingrid
Parkinson ervaring Leen
Leen
Toen het heel slecht ging, heb ik me overgeleverd aan de oplossing van de arts: ‘Help me maar.’ Ik vond het welletjes. Kom meer te weten over Leen
Ingrid
Een website als watertoedoet.info kan je helpen te formuleren wat voor jou belangrijk is en het gesprek met je arts goed voor te bereiden Kom meer te weten over Ingrid
Parkinson ervaring Martijn
Martijn
 • 53 jaar (man)
 • 1 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson.
 • Actief als sportinstructeur
 • Ziekteverloop stabiel
Lees interview met Martijn
Parkinson ervaring Ingrid
Ingrid
 • 48 jaar (vrouw)
 • 5 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson.
 • Werkt parttime in de zorg
 • Ik verdeel mijn werkuren over de week om niet overbelast te raken
Lees interview met Ingrid
Parkinson ervaring Leen
Leen
 • 63 jaar (man)
 • 6 jaar geleden gediagnosticeerd met parkinson.
 • Werkt niet meer maar is altijd bezig
 • Bij vragen zoek ik lotgenoten op
Lees interview met Leen
Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Ervaringen van anderen
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met Parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast