Praten over uw ziekte

Als u ziek bent, kan dat een enorme invloed hebben op uw leven. Sommige dingen die u vroeger prima kon doen leveren nu problemen op. Misschien maakt u zich ook wel zorgen over de toekomst. Het kan helpen om hierover te praten.

Praten lucht op

Hoe groot de zorgen ook zijn, erover praten kan veel opluchting geven. Het is heel fijn als iemand gewoon naar u luistert en met u meedenkt. Er hoeft daarbij geen oplossing gegeven te worden. Vaak is dat ook niet mogelijk. Maar een welgemeend rustig gesprek kan al veel verlichting geven. Het is hierbij belangrijk dat u beiden met geduld en een open blik in gesprek gaat. Want als u uw gevoelens kunt bespreken, kunt u het misschien beter een plekje geven. Samen kunt u dan op zoek naar de dingen in het leven die wel goed gaan en waar u vreugde uithaalt. En misschien lukt het dan ook om de dingen die niet meer kunnen beter te accepteren.

Praten helpt om begrip te krijgen

Voor iemand die niet de ziekte van Parkinson heeft, is het soms moeilijk te begrijpen hoe u zich voelt. Mensen in uw omgeving zien misschien wel dat de ziekte u beperkingen geeft, maar niet hoe u zich daarbij voelt. Welke dingen u echt dwarszitten, waar u zich misschien voor schaamt en wanneer u even wat extra steun nodig heeft. Zij weten misschien niet hoe zij u het beste kunnen helpen, terwijl zij dat wel graag zouden willen. Een goed gesprek, waarin u uitlegt welke dingen voor u belangrijk zijn, wanneer u verdrietige of kwetsbare momenten heeft en hoe u dan wil dat er met u wordt omgegaan, kan heel verhelderend werken en de band met uw naasten weer versterken.

Praten helpt u om begrip te tonen

Andersom werkt het natuurlijk ook zo: voor uw partner, kinderen of vrienden brengt de ziekte ook grote veranderingen met zich mee. Ook zij hebben momenten waarop ze even gefrustreerd, verdrietig of angstig zijn. Als u samen praat over deze situaties en hoe jullie hier het beste mee kunnen omgaan, kunt u elkaar op een prettige manier helpen. En wie weet zijn veel van deze situaties wel te voorkomen, bijvoorbeeld door er even op uit te gaan of door op een andere manier op elkaar te reageren. Maar daar komt u alleen maar achter als u hier samen over praat, in alle openheid.

Ervaringen uitwisselen

Soms is niets zo fijn als praten met iemand die hetzelfde doormaakt als u zelf. Iemand die precies weet hoe het voelt, iemand die aan een woord genoeg heeft. Iemand die tegen dezelfde problemen is aangelopen en die misschien wel tips heeft hoe hiermee om te gaan. Of gewoon iemand om mee te lachen en te huilen. De Parkinsonvereniging is bij uitstek een plek om anderen met de ziekte te ontmoeten. Zij organiseren regelmatig bijeenkomsten en kunnen u in contact brengen met anderen. U kunt een overzicht vinden op de website van de Parkinson Vereniging.

Ook ziekenhuizen organiseren vaak momenten waarbij mensen met de ziekte van Parkinson bij elkaar komen om extra informatie te krijgen en om elkaar te ontmoeten. Het is misschien wat onwennig om naar een bijeenkomst te gaan waar u niemand kent, maar geef het eens een kans. U kunt veel hebben aan deze contacten en zij aan u!

Praten met een hulpverlener

Praten met familie en vrienden is niet altijd genoeg. U heeft misschien behoefte om te praten met iemand die zelf niet persoonlijk bij uw ziekte betrokken is of iemand die u wat meer ondersteuning kan bieden. Bijvoorbeeld als u merkt dat u veel last heeft van bepaalde emoties zoals verdriet of angst. Juist praten met iemand die niet zo dichtbij u staat, kan dan heel verhelderend werken. Ook kan zo iemand tips geven hoe hiermee om te gaan. Dit kan een eenmalig gesprek zijn, of u kunt meerdere keren met iemand gaan praten.

Er zijn zorgverleners die veel ervaring hebben met mensen met de ziekte van Parkinson en die goed begrijpen waar u tegenaan loopt. Als u behoefte heeft aan dit soort extra steun kunt u uw huisarts, parkinsonverpleegkundige of neuroloog vragen om een verwijzing. Zij kunnen u helpen iemand te vinden die de ziekte van Parkinson begrijpt en met wie u kunt praten.

Heeft u de controle over uw ziekte?

Praat er over met uw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de Parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.

Ook interessant: