Zo kan je beter slapen

Problemen met slaap kunnen heel vervelend zijn en maken dat je opziet tegen de nacht. Bovendien ben je daardoor overdag niet fit.

8 tips om beter te slapen:

1. Vast ritueel

Zorg voor een vast ritueel voordat je gaat slapen. Kijk het laatste uur voordat je gaat slapen geen televisie meer en gebruik geen tablet of smartphone ‘s avonds laat. Ga bijvoorbeeld lekker douchen of luister naar rustige muziek. Doe elke dag hetzelfde. Op deze manier weet jouw lichaam dat het zich klaar moet maken om te gaan slapen.

2. Vast ritme

Probeer een vast ritme aan te houden wanneer je slaapt en wanneer niet. Sta elke dag op dezelfde tijd op en ga elke dag op dezelfde tijd naar bed. Dus zelfs als je een slechte nacht hebt gehad, is het beter om gewoon op een vaste tijd op te staan in plaats van nog even uit te slapen. Dit helpt jouw lichaam om op vaste tijden te willen slapen.

3. Na 15.00 uur wakker

Als je echt heel erg moe bent overdag en je moet even rusten, slaap dan niet langer dan 40 minuten. Blijf na 15.00 uur in ieder geval wakker.

4. Voldoende daglicht

Ga overdag lekker naar buiten en zorg ervoor dat je genoeg daglicht krijgt. Zeker blootstelling aan (fel) daglicht aan het begin van de dag helpt jouw lichaam om te begrijpen dat het wakker moet zijn.

5. Eet en drink niet teveel

Eet en drink niet teveel voor het naar bed gaan. Een volle maag kan het slapen lastiger maken en een volle blaas zal je wakker maken midden in de nacht. Het is het beste de laatste twee uur voordat je naar bed gaat niets meer te drinken. Drink dan wel meteen in de ochtend om uitdroging te voorkomen.

6. Slaapkamer rustig en donker

Zorg ervoor dat jouw slaapkamer rustig en donker is. Als de kamer te licht is, zal jouw lichaam wakker willen blijven. Verwijder zo veel mogelijk digitale apparatuur (tv, smartphone en tablet) uit de slaapkamer.

7. Satijnen pyjama of lakens

Draag een satijnen pyjama of gebruik satijnen lakens als je problemen hebt met omdraaien in bed. De gladde stof maakt bewegen in bed iets makkelijker.

8. Apart slapen

Als jij en jouw partner elkaar over en weer wakker houden s’-nachts, kan het een idee zijn om in aparte bedden of zelfs aparte kamers te slapen. Dit kan ook een goed idee zijn als je op verschillende tijden naar bed gaat of juist wakker wordt.

Heb jij de controle over jouw ziekte?

Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de Parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.

Ook interessant: