Motorische symptomen

Verslechtering handschrift

Een verminderde motoriek zorgt bij mensen met Parkinson vaak voor schrijfproblemen, met als gevolg een klein en kriebelig handschrift.
Veranderingen in het handschrift kunnen jaren voordat de diagnose Parkinson gesteld wordt optreden en daarmee een vroeg signaal van Parkinson zijn. Herkenbare signalen zijn dat men klein, verkrampt en bibberig gaat schrijven, waardoor het handschrift vaak onleesbaar wordt.

U behoudt een beter handschrift door vaak te blijven schrijven of te tekenen. Pen- en potloodgrepen kunnen het schrijven vergemakkelijken. Daarnaast zijn er speciale pennen verkrijgbaar die het schrijven voor mensen met Parkinson makkelijker maakt.

Wat kunt u nog meer doen?

Ten eerste is dat het gebruik van medicijnen. Deze kunnen veel vermindering geven van de motorische klachten. Er zijn veel mensen die u kunnen helpen met het vinden van oplossingen zoals een in Parkinson gespecialiseerde ergotherapeut en de fysiotherapeut. U kunt deze hulpverleners onder andere vinden via de zorgzoeker van Parkinsonnet. Ook uw neuroloog kan u helpen de juiste hulp hierin te vinden.

Andere mensen met de ziekte van Parkinson hebben misschien ook wel goede tips. U kunt deze lotgenoten ontmoeten op verschillende manieren, zoals via uw arts of ziekenhuis, de Parkinsonvereniging, een Parkinsoncafé of via Facebook.

Heeft u de controle over uw ziekte?

Praat er over met uw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de Parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.

Ook interessant: